Доктор: Най-големият проблем в Спешна помощ – Варна е текучеството на кадри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:52 / 06.06.2011
1068
Няма риск Варна да остане без Спешна помощ и то в началото на лятото, но проблеми действително има. Това заяви д-р Мая Рашева директор на Спешния медицински център в града. Тя коментира, че най-сериозния проблем в Спешна помощ си остава голямото текучество на кадри, като за миналата 2010 година са напуснали над 10 души.

Тя уточни, че голямото текучество е проблем, тъй като специално в Бърза помощ медиците трябва да навлизат изключително бързо в работата, а това непрекъснато сменяне на кадри затруднява действително дейността на центъра. Рашева обясни, че няма подадени 200 оставки, но факт си остава това, че при първа възможност лекарите напускат Бърза помощ.

"Варна няма да остане без Бърза помощ, но ако няма новопостъпили, тези които ще останат да работят малко повече", обясни директора на медицинския център. По отношение на заплащането на лекарите д-р Мая Рашева отбеляза, че то продължава да е ниско и не се е променило от миналата година. Всеки отработен час на нощния труд се заплаща с 50 стотинки, като сумата е договорена по браншово споразумение.

Мая Рашева обясни, че средната брутна заплата в Спешните центрове е около 612 лева, като по анализ на МЗ по отношение концепцията за развитие на спешната медицинска помощ, диспропорциите между заплащането между работещите в центровете и другите лечебни заведения показва, че в Спешните центрове действително работят на най-ниски заплати. През миналата година Рашева припомни, че са напуснали 10 специалисти по здравни грижи, наети са били 19 нови души, а към момента незаетите бройки са 6,5. "До някъде скалъпваме положението, тъй като на втори трудов договор при нас работят и лекари от други лечебни заведения", посочи специалистът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).