Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Домоуправителите стават зелени патрули
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 19.03.2010Коментари (0)1205
© Varna24.bg
Каквито и мерки за опазването на зелената система да предприеме общината, те няма да имат ефект, ако гражданите не ги подкрепят. За да се промени това, общината ще потърси подкрепа от новите домоуправители, избрани по Закона за етажната собственост. Това съобщи председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Той се мотивира с факта, че благоустроените преди няколко години междублокови пространства пак са в лошо състояние, тъй като самите граждани са безотговорни към тях.

По примера на район „Приморски" всяко варненско кметство ще трябва да изготви карта на съществуващите към момента зелени площи. Тази инициатива няма да бъде вече пожелание, а ще се превърне в задължение за администрациите, ако съветниците гласуват решение за това на предстоящата общинска сесия на 24 март. Предложението ще бъде внесено от Гуцанов, който изцяло подкрепя идеята сборът от така изготвените карти да стане опорен план за зелената система на Варна в новия Общ устройствен план. Това е на практика най-сигурният начин градинките да бъдат съхранени, независимо от това каква е собствеността върху тях. „Знам, че много от частните собственици ще се недоволни от това, но детските и спортните площадки ще бъдат запазени. Общественият интерес на 500 хиляди варненци е по-важен от интереса на 5 или 10 инвеститори. Готови сме да опазим градинките, дори и ако трябва да компенсираме частните им собственици с общински имоти", коментира Гуцанов. Той съобщи, че в неделя ще бъде проведена акция в защита на една от зелените площи в кв. „Левски" до пощенски клон №10, която е характерен пример за застрашена от застрояване градинка. Зелената площ ще бъде почистена, а също така там ще бъдат засадени млади дръвчета и храсти.

Общинският съветник Огнян Къчев пък заяви, че планираните дейности от фирмите по озеленяването ще бъдат предварително обявявани, за да могат гражданите да контролират изпълнението им.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: