Домът на писателите става общински

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:44 / 07.10.2008
693
Домът на писателите във Варна да стане общинска собственост, решиха вчера съветниците от комисията по култура към местния парламент. Те възложиха на кмета Кирил Йорданов в срок от един месец да предприеме необходимите стъпки за деактуването на собствеността на сградата на ул. "Крали Марко" 11 от държавна в публична общинска. След като това се случи, Общинският съвет ще утвърди и статут за ползването й. В нея ще се провеждат най-различни културни прояви и събития. По думите на председателя на комисията по култура Панко Анчев, в момента сградата не се ползва. Тя е била предоставена за нуждите на Съюза на писателите във Варна, който обаче е отдавал под наем повечето от помещенията. На приземния етаж в дома има четири стаи, посочи Анчев. Там се е помещавала и редакцията на списание "Простори".

На горния етаж се намира голяма зала, подходяща за най-различни цели, с прилежаща към нея малка стаичка. В сградата, която вече ще се назовава Дом на творците, има и ресторант, както и няколко складови помещения. Според председателя на комисията по култура, тя се нуждае от ремонт и известни подобрения. Средствата в размер на 200 000 лева, предвидени за ремонт на студиото в Радио Варна, ще бъдат пренасочени, стана ясно още на вчерашното заседание. Причината за това е, че те не могат да бъдат използвани по предназначение. С тях ще бъдат финансирани съвместни програми между общината и електронната медия, касаещи културния живот в морската столица. Съветниците утвърдиха и състава на журито, което ще определи награди "Варна" в сферата на културата. То ще се оглавява от Панко Анчев, а негови членове ще бъдат директорът на Радио Варна Енчо Чакъров, актрисата Вера Стойкова, продуцентът Доно Цветков, ръководителката на балетната трупа към варненската опера Екатерина Чешмеджиева, художникът Венцислав Атанасов и Станислав Кушев.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).