Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Държавата продава 104 дка под Аспарухов мост за жълти стотинки
Автор: Екип Varna24.bg 18:54 / 10.12.2010Коментари (0)1585
© Impact Press Group
Продажбата на държавната земя от 104 дка в "Транзитна търговска зона" АД на острова във Варна е на път да се превърне в международен скандал, алармира "Народно дело". Начинът, по който се случва това, е не само незаконен, но може и да се окачестви и като измама, смятат акционери в смесеното дружество. Процедурата изглежда е пълна с нарушения на устава на АД-то. Лошото за Варна, е че самата сделка ще блокира намерението на американски инвеститор да строи пристанище за 50 млн. долара на същото място и комплекс за деца с увреждания за 17 млн. долара до новия хлебозавод.

Нарочената за продажба земя представлява апортната вноска на държавата в дружеството, създадено през 2001 г., което основно извършва логистична дейност на товари. Делът е 46%. Идната седмица Агенцията за приватизация ще го пусне за продажба на 24-ти централизиран търг под формата на 6900 акции всяка с цена 1000 лв., или общо 6 900 000. Т.е. по груби сметки излиза, че продажната цена на квадратния метър е около 66 лв.

Ценовата формула за акциите е силно занижена посредством технически похвати на борсата, смятат акционерите. Вместо пакетна сделка, както е обявлението на АПСК в "Държавен вестник", бр. 96 от т.г., акциите са разпределени в пет пакета, като по този начин се очаква силна обезценка на акциите - с около 5 млн. лв. По време на първия централизиран публичен търг цената на същите акции е била определена на 12 000 000 лв.

Важен юридически момент е, че съгласно устава на дружеството акциите от капитала му са винкулирани. Това означава, че ако бъдат продавани на трети лица, никой от акционерите в дружеството не трябва да има желание да ги изкупи. А в случая с ТТЗ това съвсем не е така. Нещо повече, според решенията на акционерите от 11 октомври всеки от кандидат-купувачите трябва да декларира ясно, че приема предмета на дейност и бъдещите инвестиции в предприятието. Агенцията за приватизация обаче не е поставила подобни условия. Така теоретично купувачът може да реши да си вдигне и хотел на острова.

Преди време ясно намерение да изкупи дяловете на държавата е заявила американската компания "Таргет файнаншъл сървиз". Чрез дъщерното си дружество "Порт инвестмънт енд Дивелопментс" американците възнамеряват да строят пристанище на острова. За целта са подписани няколко документа с останалите акционери. Проектът на американците ще осигури дългосрочно развитие на дружеството и целия район.

Към инвестицията американците прибавят и детски комплекс в района на новия хлебозавод. Една от причините е, че това им носи данъчни облекчения в САЩ, което е полезно и за Варна. Стратегическият инвеститор е бил ухажван дълго, докато реши да дойде у нас. Сега обаче всички хубави проекти може би ще си останат мечта. Почти сигурно е, че ако друг изкупи дела на държавата, американците ще загубят интерес към инвестицията.

Акционерите изтъкват един куп нарушения, които биха направили абсурдна продажбата на държавните дялове. Държавата дори се оттегля от заведеното от нея дело пред Варненския окръжен съд за оспорване номинацията на "Таргет файнаншъл сървисиз" за акционер в дружеството на мястото на държавата.

Въпреки всички изисквания и решения на общото събрание на акционерите в "Държавен вестник" е публикувана обява за предлагането на държавния пакет акции от капитала на "Транзитна търговска зона" АД на централизиран публичен търг.

Вследствие на тази обява ТТЗ АД би трябвало въз основа на искането на "Таргет Файнаншъл сървисиз инк" да изплати по сметка на МФ сумата за акциите. След това акциите ще бъдат прехвърлени на "Таргет Файнаншъл сървисиз инк". Акционерите изказаха и упреци към съвета на директорите на ТТЗ АД, който сякаш стои пасивен в тази ситуация.

Ако държавата продаде акциите на трето лице, ТТЗ АД ще трябва да изплати на "Таргет Файнаншъл сървисиз инк" неустойка по договора в размер на 5 млн. долара. Част от парите трябва да бъдат платени от самата държава. Излиза, че държавата на практика няма да спечели почти нищо от сделката, а Варна ще загуби инвеститор за близо 70 млн. евро.

Таргет иска да купи всички 6900 бр. акции, но чисто технически не е възможно това да се случи сега, защото агенцията не уведомява компанията за условията и метода на приватизация, а директно изнася на борсата акциите. Банковите дни в САЩ са само 10. Така «Таргет» няма възможност да подготви документите си (бел.ред. - заверка с апостил), да сключи договор с инвестиционен посредник, регистриран на БФБ, и да преведе пари по сметка на този инвестиционен посредник. Технически «Таргет» се изключва от играта по този начин.

Изказано е и съмнение, че е възможно зад всичко това да се крият частни корпоративни интереси. На практика делът на държавата може да бъде изкупен на части. На борсата са обявени следните пакети - 4 по 1500 бр. акции и един от 900 бр. акции. Така се осигурява по един технически начин възможност някой с малко пари да закупи малки пакети и така да блокира интересите на "Таргет", тези на дружеството, на акционерите и не на последно място на държавата.

Акции от дружеството освен държавата в АД-то са имали или имат още 15 икономически субекта. Сред тях са "Ахилеос Маритайм", "Деспред", "Ел Де Транзит", "Пътища и мостове", "Стопанска камара - Варна", СТФ, "Тримпекс", "ДЗИ-общо застраховане", "Корабно машиностроене" и др.

Акционери поставиха няколко въпроса, които "Народно дело" прехвърли към Агенцията за приватизация. Как и с каква цел АП изнася тези акции на борсата при положение, че ясно знае за взетите решения от ТТЗ и сключената сделка с "Таргет Файнаншъл сървисиз инк" за принудително изкупуване на акциите?.Защо Министерството на финансите не е направило необходимото, за да изпълни тези условия, при които държавата ще може да продаде акциите си,.без да нарушава законите? Отговор не получихме до вчера следобед. "Народно дело" е готов да публикува позицията на агенцията и в следващи броеве.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: