Държавата си иска "Дупката“ в центъра на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:27 / 11.01.2013
2360
Текат процедури по промяна на собствеността на т.нар. "Дупка" в центъра на Варна, разкри зам.-кметът арх. Димитър Николов. По думите му в момента Министерството на финансите преговаря със собственика на дружеството, чийто е имотът - бизнесменът Георги Гергов. С амбицията да превърне "Дупката" в музей на открито държавата възнамерява да придобие апетитното място на пъпа на Варна. На каква цена обаче Гергов ще се откаже от скъпата си инвестиция все още е въпрос на разговори в София.

След като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков се заканиха да намерят решение на проблема с този "цирей в центъра на най-хубавия град по Черноморието", идните дни предстои да се даде реален ход на промяната. Тя ще започне от премахването на търговските обекти, които от години заграждаха изкопа, набелязан за варненски ЦУМ.

Има кметска заповед за вдигането на бараките. В момента се доуточняват времето и начина на изпълнение, потвърди Иван Иванов, началник на общинския отдел "Контрол по търговската дейност и туризма". По думите на Димитър Николов разчистването на мястото ще се финансира именно от финансовото министерство. Следващата стъпка е разработването на комплексен инвестиционен проект. Негов възложител би трябвало да бъде именно настоящият собственик - бизнесменът Георги Гергов. Проектът всъщност ще включва и подробен устройствен план, и проект за планирания лапидариум, уточни зам.-кметът. Така в музея на открито най-после ще видят бял свят уникалните археологически находки, които досега затъваха в "Дупката" на спорни имотни претенции и икономически мераци.

Според предварителните изчисления на кабинета, които първите мъже в държавата обявиха при една от визитите си във Варна неотдавна, новият проект ще глътне поне 2,5 млн. лв.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).