Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Държавата тласка "Св. Анна" към фалит, според шефове на болници
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 19.03.2010Коментари (0)1770
© Varna24.bg
Държавата откровено тласка областните си болници към фалит, така както това се случва пред очите на варненци с МБАЛ „Св. Анна". Това е изводът от срещите на шефове на болници с държавно участие, които се проведоха в сряда и четвъртък в София. Първия ден ръководителите трябваше да разговарят с министрите Божидар Нанев и Симеон Дянков, но вместо тях на масата по обективни причини седнали техните заместници.

„По време на съвещанието нямаше конкретни разговори за нито една от болниците", коментира шефът на Окръжна доц. Лидия Петкова. За сметка на това при вчерашната среща с шефа на здравната каса Жени Начева управителите били информирани, че плащанията от страна на структурата и занапред ще продължат да се бавят, като при това няма да се дават пълните суми. Досега касата превеждаше 67 - 70% от заработеното.

„Казаха ни, че ще положат всички усилия да ни се дават поне тези пари, но не било много сигурно", коментира доц. Петкова. Парите, които НЗОК дължи на болниците за януари, щяла да плати в средата на април. За да оцелеят по време на кризата, управителите били посъветвани да си ограничат разходите и да не допускат свръх хоспитализации.

С това обаче лошите новини не свършват. „Настояваме в края на април да се срещнем с новия министър, отговарящ за европроектите, тъй като към момента излиза, че областните болници изобщо няма да бъдат допуснати до тях", коментира доц. Петкова. Парите от първия транш за финансиране на големи болнични проекти са били разпределени между 8 болници, повечето от които университетски. Вторият транш пък ще касае само общинските лечебници, така че областните, каквато е „Св. Анна", отново няма да могат да кандидатстват.

Въпреки несгодите в здравеопазването и неизпълнените обещания за редовни плащания на заседание на колегията на БЛС - Варна, е взето решение за символични протести на 7 април - Деня на здравния работник. По принцип тази година датата е обявена от централното ръководство на БЛС за ден на национални протести на всички нива в здравеопазването. Дали обаче варненци наистина само ще закачат лентички, без да спират работа дори за час, е въпрос на допълнителни уточнения. Тази събота лекарският съюз ще заседава на национално ниво, а седем дни по-късно окончателните решения ще бъдат утвърдени на събор.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: