Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Държавата затваря очи при даването на звезди на хотелите
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 21.05.2009Коментари (0)801
© Varna24.bg
Държавната агенция по туризъм прави много компромиси при издаването на категоризация на обектите. Това призна шефката на ведомството Анелия Крушкова на съвместна среща на агенцията, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и представители на бранша, посветена на предстоящия туристически сезон.

Шефката на туризма повдигна въпроса, след като председателят на КЗП Дамян Лазаров поиска мението на бранша какви превантивни мерки да се вземат, за да се избегне явлението - незаконно работещи обекти. Хотелиерите, обаче не бяха единодушни по отношение на превенцията. Някои браншовици пък отправиха нападки към ведомството на Крушкова, че има хотели, които са получили много звезди от агенцията, но не ги заслужават. Сред редиците на бранша се чуха и обвинения, че процедурата по категоризация на хотелите е много бавна.

„Когато станах председател на агенцията преди повече от две години, наследих над 800 обекта чакащи категоризация. Наваксахме и сега се движим в график", контрира Крушкова. Тя подчерта, че не се оправдава. „Няма какво да се лъжем, много често ние узаконяваме вашите беззакония", продължи тя. По думите й, процедурите по категоризация се проточвали, защото експерти от агенцията давали по 40 - 50 предписания на обект. Браншовиците от своя страна не бързали да ги изпълняват. „Това, което идва при нас като документация, в повечето случаи не съответства на действителността", каза още Крушкова. Тя не скри, че има случаи, при които посуда от един хотел се мести в друг, докато минава комисията по категоризация.

По думите й, ако агенцията си върши работата, без понякога да си затваря очите, много от хотелите никога нямаше да бъдат узаконени. Тя даде пример с наскоро извършени проверки съвместно с КЗП, при които е установено, че всички хотели имат подстъпи и рампи за хора с увреждания, но при повечето от тях съоръженията са неизползваеми и са направени проформа.

"Наредбата, по която се дава категория на обектите, е безумна. Едва ли наличието на пердета и райбери трябва да определя звездите. Напишете своите предложения и ги внесете в Министерския съвет", посъветва шефката на туризма. Думите й обаче провокираха недоволството на Георги Щерев от Съюза на собствениците в Златни пясъци. "Не мога да се съглася с тоталното отричане на имиджа на хотелите ни. Не отричам, че има такива случаи, но това не е генерален извод за всички", ядоса се Щерев. Според него, от думите на Крушкова излизало така, че туризмът у нас съществува благодарение на разхлабения контрол на държавните органи.

"Когато става дума за безопасността на потребителите на туристическите услуги компромиси не правим", отсече Крушкова. Думите й потвърди и Дамян Лазаров. Той предупреди, че както и миналата година, и това лято при липса на документи за категория или без стартирала процедура за това, обектите ще бъдат затваряни. През 2008 г. КЗП временно е затворила 201 обекта, 22 от които във Варна. От началото на тази година пък в морската столица контролният орган вече е затворил едно заведение.

Миналото лято на територията на страната са били съставени и 35 акта за необявяване на цени на нощувки и услуги на видно място. 3 от тях са отнесли собственици на обекти във Варна. През 2008 г. 13 санкции е наложила комисията в морската столица и за неизписани цени в лист меню или за изобщо липса на такова. От началото на тази година има констатирани десет такива случая във Варна. Имало е и един сигнал за наличието на различни менюта - за българи и чужденци. Контролна покупка, осъществена от експерти от КЗП, обаче не е потвърдила сигнала.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: