Двама механици и боцманът на отвлечения от пирати кораб са българи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:00 / 08.04.2009
832
Боцманът, главният механик и вторият механик на отвлечения от пирати кораб "Маласпина Касъл" също са българи, съобщиха източници на Дарик. Според експерти до няколко часа, чрез адвокатска кантора, която е в Лондон, сомалийските пирати ще установят връзка с фирмата собственик, тъй като такава била досегашната им практика.

На борда на плавателния съд освен 24-членният екипаж има и двама руснаци, които са там, за да следят товара, но те не са включени в екипажния списък, казаха пред Дарик морски експерти, пожелали анонимност.

Най-важни за здравето и състоянието на екипажа са първите 24 часа след отвличането. Това е времето, в което пиратите трябва да се убедят, че на борда на кораба няма да има съпротива и в което, могат да закарат плавателния съд на удобно за тях място. След това започват преговорите.

Премиерът Сергей Станишев да докладва за мерките, които правителството предприема по въпроса с отвлечените 16 български моряци, поиска лидерът на Единната народна партия и независим депутат Мария Капон. В отговор председателят на Народното събрание Георги Пирински възложи на външната парламентарна комисия да обсъди случая и да докладва за мерките, които би могъл да предприеме българският парламент.

Един тайвански и един британски кораб, на който има и български моряци, са отвлечени от сомалийски пирати в Индийския океан, край бреговете на Сомалия, предаде в понеделник АФП. Британският 32 000-тонен товарен кораб "Маласпина касъл", който плава под Панамски флаг, е бил нападнат в Аденския залив. Плавателният съд е с екипаж от 24 души, сред които руснаци, българи, украинци и филипинци.Капитанът на „Маласпина Касъл" е Дарин Матеев от Варна. Той е и последният командир на дивизион подводници на ВМС на България.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
11.05.2010 Пирати отвлякоха български танкер с 15 души екипаж
08.05.2010 Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват
06.05.2010 Отписа ли Зодиак 13-те пленени български моряци?
06.05.2010 Пленените моряци на кораба „Сейнт Джеймс Парк” на ръба на оцеляването
11.07.2009 Моряк от отвлечения кораб е в Психиатрията
03.06.2009 Четирима от "Маласпина Касъл" скочиха за по-големи обезщетения
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).