Двама ухапани от змии в Токсикологията

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:15 / 09.07.2009
1624
Почивката с палатка на морския бряг може и да не е толкова приятно преживяване - в това се уверила 22-годишна варненка, която била ухапана от змия. Влечугото се вмъкнало в палатката, опъната край брега в Шкорпиловци и клъвнала младата жена по крака. Още един пациент на Клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна се озовал за лечение, след атака на змия. 32-годишният мъж намерил опасната твар в двора на вилата си край Варна. "И двамата пациенти са с тежки локални реакции на мястото на ухапването", каза вчера началникът на клиниката д-р Снежа Златева. Ухапванията от отровни змии рядко водят до смърт, но веднага и без паника трябва да се потърси лекарска помощ. Преди това ухапаното място внимателно трябва да се измие с вода и да се обездвижи. В никакъв случай раната да не се изсмуква с уста, мястото да не се реже с нож и да не се пристяга, за да се спре кръвообращението, защото пораженията от това могат да бъдат по-големи, предупреждават токсиколозите.

28-годишен млад мъж с добра работа и позиция в обществото е приет в почивните дни в тежко състояние, след като взел кокаин. В клиниката го отвели негови близки. "Много е възможно употребата на този наркотик да доведе до спазъм на кръвоносните съдове. Има млади хора, които след употребата на кокаин получават инфаркти и инсулти", допълни д-р Златева.

Отново млади хора - мъж на 27 години и жена на 26 г., лежат в Токсикологията с токсичен хепатит - увреждане на черния дроб. И при двамата той е следствие от системната злоупотреба с алкохол. При варненеца, който постъпвал вече 3-4 пъти в клиниката, освен тежкото увреждане на черния дроб, поражения алкохолът е нанесъл и на панкреаса. В здравното заведение провеждат успешни детоксични програми, които обаче трябва да продължат и с активно лечение на алкохолизма, категорични са токсиколозите.

Източник: "Позвънете"


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
05.08.2009 Кметският ловец на змии напусна
14.07.2009 Васил Стоянов, ловец на змии: Бях в първи клас, когато ходих на лов за пепелянки
14.07.2009 Община Варна обяви лов на змии
29.06.2009 Варненци се оплакват от змии в Морската градина на града
25.05.2009 Трима души ухапани от змии са приети за лечение през последните дни
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).