Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две ефективни и една условна присъда за престъпна група от Девня
Автор: Екип Varna24.bg 16:46 / 01.07.2008Коментари (0)1117
© Varna24.bg
При условията на съкратено съдебно следствие, пълно признаване фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, днес Варненският окръжен съд призна вината на 25 годишните Валентин Христов и Добрина Добрева и на 24 годишния им съгражданин от Девня - Пеньо Пенчев затова, че като организирана престъпна група през периода януари 2005 - до януари 2007 година в Девня, във френския град Мюлуз и на територията на Германия склонявали различни жени към проституция, свождали ги към блудствени действия с изнудване и заплахи, и организирали трафика им в посочените страни, за да проституират. Приложението на тази процедура, предвидена в НПК задължава съда да определи наказание под минимума, който за трафик на хора и пране на пари е 5 години лишаване от свобода.

Съдът призна вината на Валентин Христов за всяко едно от 12-те обвинения, повдигнати спрямо него му присъди различни по размер ефективни наказания. На основание чл.23 от НК съдът определи той да изтърпи най-тежкото от наложените наказания 4 години и 11 месеца затвор и глоба в размер на 5000 лв за пране на пари, придобити от престъпната дейност. За същото престъпление наказанието на Добрина е 3 години и 6 месеца "лишаване от свобода". Също както и при Валентин, Добрева беше призната за виновна по всичките 11 обвинения, посочени в обвинителния акт. Валентин като организатор и ръководител на престъпната група, в съучастие с Добрина Добрева склонявали към проституция 6 жени, организирали трафика им за Франция и Германия, принуждавали ги със заплахи и измами в посочения период да проституират. Така от "работещите момичета" двамата получили общо 128 230 евро. Отново чрез измами и чрез близки хора тандемът придобил, ремонтирал и обзавел два апартамента в Девня и закупил 5 автомобила.

Шесте жертви на трафика разкрили схемата на сводническата дейност, както и ролята на всеки един от членовете на престъпната тройка. Жените са били принуждавани да проституират на улицата от ЖП гарата в Мюлуз до пощата на френския град и са били настанявани в общежитие. Добрина, която има опит в проституирането докато работила за Валентин изпълнявала ролята на "маман". Девненката стриктно следяла заработеното да се изпраща на Валентин, шантажирала и принуждавала със заплахи онези от тях, които отказвали да спазват "правилата". Христов бил не само жесток в притискането на жените, но в повечето случаи пристъпвал и към директни заплахи на близките на жертвите.

Третият участник в престъпното трио Пеньо Пенчев, който бил шофьорът на Христов, получи днес различни наказания за всяко едно от трите престъпления, в които бе обвинен - участие в организирана престъпна група, склоняване към проституция и трафик на 1 лице. Съдът му определи да изтърпи най-тежкото от тях - 11 месеца "лишаване от свобода" и отложи изпълнението му с 3 години изпитателен срок.

Пресслужбата на съда припомня, че от тримата само Валентин Христов е в ареста, където попадна на 10 май миналата година с Европейска заповед за арест, издадена от френските съдебни власти. Тогава беше задържана и бременната Добрина, освободена с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", за да роди детето си. През април тази година ВОС отказа да екстрадира Христов и Добрина във Франция, за да приключи наказателното производство у нас. Френските власти разследват девненеца затова, че от април 2004 до май 2007 година склонил и организирл трафика на 15 проститутки в Мюлуз, като само 4 от тях му донесли приходи от близо 50 хиляди евро. Участието на девненци в наказателен процес във Франция обаче може да стане възможно едва след като осъдените в България Христов и Добрева изтърпят наложените им присъди. Днешните подлежат на въззивен контрол в 15 дневен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Лято 2024
Катастрофи във Варна
Ремонти във Варна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: