Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Две варненски училища посетиха Окръжен съд – Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 01.12.2023Коментари (0)1071
©
В рамките на тази седмица ученици от две варненски училища бяха посрещнати в сградата на Окръжен съд – Варна, за да се запознаят непосредствено с работата на институцията. Своеобразен домакин на учениците от 9 клас на СУ "Елин Пелин“ във Варна беше наказателният съдия Яна Панева, а единайсетокласниците от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Ив. Менделеев" имаха среща с председателя на съда, съдия Марин Маринов. Посещенията бяха част от образователната програма "Час по правосъдие“, която институцията реализира съвместно с Регионалното управление на образованието в града.

Съдия Панева представи темата за детското насилие и агресията в училище. Тя подчерта, че за обида или дори за един шамар, засегнато лице има право да заведе дело и да търси обезщетение за болките и страданията, които е понесло. Обясни на деветокласниците, че на тяхната възраст вече могат да носят наказателна отговорност, а при досег с закона, последиците за тяхната професионална реализация могат да бъдат съществени.

"Всяка една присъда присъства в бюлетина за съдимост, който се издава на всеки човек. Той се съхранява по мястото на рождение на лицето, тъй като то не се променя. Съхранява се 100 години – един човешки живот и ако работодател изисква дози документ и лицето има осъждания, дори и да притежава всички необходими качества, може да не получи желаната работа“, даде пример съдия Панева. Разказа и множество примери от своята практика за зависими от наркотиците, които много често изминават един и същ път на противообществени прояви. Отдели внимание и на трафика на хора и различните възможности човек да попадне в подобна зависимост, както и какви дълбоките травми остават за жертвата след подобни престъпления.

Срещата на учениците от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Ив. Менделеев" със съдия Марин Маринов беше реално първото им влизане в съдебна сграда. Председателят на съда ги запозна с разнообразието от дела, които се разглеждат и с усмивка им пожела никога да не се налага да посещават Съдебната палата в друго качество. Разказа им за съдийската професия, отговорността, която магистратите носят за съдбата на хората и чисто човешките емоции, през които се преминава преди да бъде постановен един съдебен акт. Гимназистите питаха за мнението му за случаите на посегателство върху жени, които са били в токсични връзки или в условия на домашно насилие. Преди да отговори, съдия Маринов ги провокира с въпроса кого обичат най- много. Всички отговори бяха – семейството. Магистратът посочи, че това е най- логичния отговор, но за да се предпази човек от подобни посегателства е най- важно да обича себе си и бързо да напуска подобни връзки. Сравни съвета си с този даван в самолетите към родителите – първо се погрижете за себе си, за да можете да спасите и тези, които зависят от вас.

В края на срещите, гимназистите и от двете училищата благодариха за организираните посещения, направиха си снимки за спомен в съдебните зали, а тези, които скоро ще навършат пълнолетие, пожелаха да наблюдават истински наказателен процес.

От началото на учебната година в образователната инициатива за повишаване на правната култура на Окръжен съд – Варна съдии-лектори са провели срещи с 535 деца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: