Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Е.ОН спря ромските кражби
Автор: Екип Varna24.bg 09:55 / 03.06.2009Коментари (0)976
© Varna24.bg
Невероятно, но се случи - Е.ОН се пребори с кражбите на ток в населеното предимно с роми с. Каменар. Това стана възможно, едва след като дружеството изгради за своя сметка разпределителна мрежа за ниско напрежение с усукани проводници. Електромерните табла осигуряват възможност за директно отчитане на електромерите. А те пък са вързани за СОТ. Доскоро около 90% от подавания за Каменар ток се крадеше от местните жители. "Консумацията на електроенергия рязко спадна, защото вече потреблението се измерва, отчита и заплаща", коментираха от Е.ОН - България. През изминалата година на територията на дружеството са извършени 40 498 проверки и са установени 1714 нарушения. Само от началото на т. г. са констатирани 1456 случая на кражба на ток.

"За съжаление има енергия, която се отклонява от средствата за търговско измерване по един или друг начин. В района на Варна регистрираме едни от най-високите показатели на отклонена и неизмерена електроенергия", съобщиха от Е.ОН България. Голяма част от кражбите стават във вилните зони, търговските обекти и хотелите. За да се бори с енергийния бандитизъм компанията е поръчала доставка на специализирани еталони за разкриване на такъв род кражби. Привлечени са специалисти от дирекция "Енергиен Контрол" и допълнително са пренасочени служители от "Регионален обслужващ център" - Варна. Според влезлите в сила преди три седмици промени на общите условия, при кражба ще се начислява ток не за три, а за шест месеца назад.

За тази година Е.ОН България ще инвестира около 27 млн. лв. във Варненска област. Средствата ще бъдат насочени за подобряване на мрежата за средно напрежение и мрежата за ниско напрежение, подмяна на електромери и изнасянето им на границата на частната собственост, присъединяване на нови клиенти и изкупуване на енергийни обекти, собственост на трети лица. Предвидена е модернизация на кабелната линия, свързваща подстанциите "Юг" и "Център" във Варна. Предстои и реконструкция на мрежата за ниско напрежение във вилна зона "Изгрев" както и модернизация на възловата станция "Повеляново". Компанията обаче обмисля да инвестира и в строежа на ветропаркове. "В момента оценяваме различните възможности за реализация на пилотни проекти, които включват и пет мегаватови проекта в района на Шабла.

"Е.ОН заема шесто място в Европа по инсталирани мощности за производство на енергия от вятър, но до края на 2010 г. има амбицията да е сред водещите пет компании. За достигането на тази цел са предвидени инвестиции във ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) в размер на 6 млрд. евро. В случай че сегашните пилотни проекти са успешни, бихме искали да видим част от тези вложения и в България и ще търсим възможности за реализирането на по-големи инвестиции", коментираха от Е.ОН - България.

"Е.ОН България Продажби" АД е задължено да изкупува по преференциални цени цялото производство от ВЕИ. Тези разходи се покриват от тарифите на крайното потребление.Засега обаче по-скъпият ток не се разпределя на свободния пазар, където работят най-големите фирми. Някои клиенти на високо напрежение плащат само малка част от тези разходи, защото купуват директно от обществения доставчик - "НЕК" ЕАД.
От Е.ОН България предлагат да се приложи изравнителен механизъм, с който разходите по изкупуването на ВЕИ и високоефективно комбинирано производство ще се разпределят пропорционално върху всички потребители и няма да се допускат такива изкривявания на пазара. Дългоочакваното либерализиранена пазара на електроенергия в България засега е само на документи. За да са налице условия за по-добър бизнес в енергийния сектор, трябва да има конкуренция не само в крайната част на веригата при електроразпределението, но и в предхождащите го части.

В следващите 5 - 7 г. се очакват промени за по- ефективното използване на електроенергията и увеличаване на дела на енергията от ВЕИ. Най-подходящите региони за строеж на ветропаркове обаче са в слабо заселени територии. Там липсва подходяща за големи инвестиции инфраструктура. Това означава, че трябва първо да се налеят сериозни суми за неколкократно увеличение на капацитета на преносната и разпределителната мрежа, както и да се изградят нови трансформаторни мощности в тези региони.

Източник: в. "Морски Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Бури и градушки 2024
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: