Едва 1/5 от фирмите се пререгистрирали

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:58 / 20.04.2010
96035
Само една пета от всички фирми с регистрация във Варненски окръжен съд (ВОС) са потвърдили, че работят. Това показват данните до момента от Търговския регистър. Срокът за пререгистрация на дружествата изтича в края на тази година. При старта на единната система във Варненския окръжен съд (ВОС) е имало записани около 99776 дружества. Към момента на пререгистрация подлежат 83 687 търговци. Mалко повече от 8 месеца преди крайния срок това са сторили 18 503 фирми. Общо издадените до сега удостоверения за пререгистрация от съда са 21 711. Очакваме броя на търговците, които се регистрират при нас, да стигне до около 30 000, посочи началникът на регионалната дирекция на Агенцията по вписвания Силва Крикорян. Служителите на ведомството все още имали да сканират близо 60 000 дела, подадени им от ВОС. Предположенията са обаче, че много малка част от тях ще се окажат на действащи предприятия.

Търговците, които са работещи са гледали да направят пререгистрацията си още в първата година от старта на системата през 2008 г. Тогава са обработени документите на 11 522 фирми. Само година по-късно техният брой е двойно по-малък - 5517.

След като изтече срокът за пререгистрация в края на тази година, всички онези предприятия, които не са подали заявленията си към Търговския регистър, ще бъдат ликвидирани. Очаква се основно да се пререгистрират еднолични търговци, добави Крикорян.

Важното е хората да дойдат с окомплектовани документи. Не са тези деловодителите, които определят какво да се впише в системата. Освен задължителните по закон документи, заявителят сам определя какво да представи или не в Търговския регистър, обясни шефът на АВ - Варна. Според нея най-добре е собствениците да се консултират с юристи.

Наблюдава се активизация на търговците за подаване на годишните им финансови отчети в последните няколко седмици, посочи Крикорян. Тя обаче отправи апел хората постепенно да почнат да си подават документите. По този начин ще се избегнат ситуациите от миналата и по-миналата година, когато пред гишетата на ведомството се извиха големи опашки точно преди края на сроковете. До момента отчетите си са подали приблизително 10 на сто от търговците.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).