Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Еко-осветление на SHARP пести електроенергия
Автор: Екип Varna24.bg 11:38 / 06.04.2010Коментари (2)13323
© Varna24.bg
"Два пъти по-ниски разходи за електроенергия и над пет пъти по-ниски разходи за поддръжка може да плаща Община Варна за улично осветление". Това заявиха от "Интерсервиз Узунови" АД, официалния представител на SHARP за България. Те отбелязат, че новата революционна технология на SHARP вече осветява две точки в морската столица и предизвиква удивлението на варненци. Експериментално монтираните LED /светодиодни/ лампи в началото на магистралата към летището и пред Хотел „Димят" на панорамното шосе към „Златни пясъци" демонстрират два пъти по-ярка светлина от използваните досега натриеви лампи.

Изразходват 50% по-малко електроенергия, светят с бяла наситена свeтлина и нощем всичко е в естествените си цветове. "Неоспоримо предимство e 10 пъти по-дългият живот на лампите, което гарантира 15 години работа без поддръжка", категорични са от фирмата. В момента годишните разходи за улично осветление във Варна надхвърлят 3,5 млн. лева, от които една четвърт са за изразходваната електроенергия, а останалите - за поддръжка на системата. "Това е значителна сума, особено в условията на криза, а и досега използваните натриеви лампи са пред забрана в рамките на целия Европейския съюз", отбелязат те.

По предварителни изчисления на екипа на „Интерсервиз Узунови" АД, като официален вносител на SHARP, въвеждането на LED лампи само на една четвърт от наличните към момента над 27 хил. осветителни тела, ще пести на варненските данъкоплатци повече от 1.2 милиона лева годишно. При това се предлага изключително изгодна за Общината финансова схема на плащане, предвиждаща минимална първоначална вноска и последващо разсрочено изплащане само от реално направените икономии от електроенергия и поддръжка. И още нещо изключително важно - LED лампите са единствените, позволяващи да се направи следващата голяма крачка в пестенето на електроенергия и запазването на екологичното равновесие - използването на слънчевата и вятърната енергия в уличното осветление.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 06.04.2010 г.
0
 
 
Преди малко минах оттам. Да, ама не - не са два пъти по-ярки и не са улично осветление, а по-скоро парково. Но въпреки това харчат не два, а дваднайсет пъти по-малко електроенергия!
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 06.04.2010 г.
0
 
 
Най-накрая (отново) бяла светлина!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: