Експедицията "Одисея 2011" тръгва до дни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:19 / 09.06.2011
770
До няколко дни експедицията с участието на археолог от Варненския археологически музей Теодор Роков ще замине на пътешествие по море, за да проследи пътя на древни морски народи, стана ясно на пресконференция. По думи на Роков, целта е с копие на стар кораб от бронзовата епоха, да се изследва начинът, по който са плавали траки и троянци. Наречен е "Одисей" и е създаден по релеф от погребалния храм на Рамзес III в Египет. Капитан на експедицията е докторът на историческите науки Игор Мелник, а освен него в експедицията има още трима украинци и един българин.

Проектът е продължение на започналата още през 2002 година експедиция "Одисей". Най-дългото плаване до момента е било през 2008 година, когато корабът е преминал през Германия, България и Румъния, за да мине по пътя на древните племена, населявали древна Европа. Експедицията е частна инициатива на Центъра за експериментално изучаване на древното корабоплаване в Одеса. По думи на Теордор Роков корабът се очаква да тръгне неделя ще потегли от варненското село Казашко за Истанбул.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).