Експерт: Няма увеличение на популацията на хлебарките

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:01 / 11.07.2011
738
Не се забелязва увеличение в популацията на хлебарките в сравнение с миналото лято, посочи д-р Николай Райчев, шеф на "Дезинфекционна станция". Той допълни, че числеността им е относително постоянна и не се забелязва и намаление, защото срещу тях не се води мащабна борба.

Основната среда, която благоприятства развитието им, особено в панелните блокове, са подтаванните помещения. Причината е, че там има оставени отвори, през които влизат гълъби и изпражненията им се превръщат в хранителен източник за хлебарките, разясни д-р Райчев. Обработването с препарати на тези пространства, както и на мазите, коридорите и апартаментите може да осигури спокойствие през летните месеци. Сумата, която се заплаща за пръскане в 8-етажен блок е 140 лева, каза д-р Райчев. Той допълни, че е препоръчително обработката да се направи няколко пъти, но понякога и еднократно пръскане оказва ефект през летните месеци, ако бъде унищожен биотопа на хлебарките.

Препаратите, които се използват в борбата с насекомите не са токсични и веднага след обработка на жилище човек може да пребивава в него. Д-р Райчев уточни, че е безсмислено само едно домакинство в жилищен блок да предприеме мерки срещу хлебарките, защото така няма да бъде унищожен основният източник.

У нас се срещат два вида хлебарки. Това са черната и кафявата. Основно преобладават кафевите, посочи д-р Райчев. Развитието им благоприятстват топлото и влажно време. В такива условия те се размножават най-активно. Допълнително влияние за увеличение на числеността в дадено жилище оказват лошата хигиена и достъпът на насекомите до храна.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).