Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: Технологията за обезсоляване на морската вода е бизнес, какъвто все още никой не развива у нас
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 12.08.2013Коментари (0)1566
© Impact Press Group
Обезсоляването на морската вода е сред областите с огромен потенциал за развитие на иновациите в бъдещия Черноморски високотехнологичен парк. Това става ясно от публикувания проект на Общинския план за развитие на Варна 2014 - 2020 г.

В документа се изтъква, че обезсоляването на морската вода е обещаваща бизнес област, тъй като традиционните извори на питейна вода прогресивно намаляват капацитета си и добиването става все по-скъпо. Това прави индустриално филтрираната вода конкурентоспособна, се отчита в стратегическия план за следващите 7 години. Там обезсоляването на морската вода фигурира наред с развитието на енергийни мрежи и разработването на възобновяеми енергийни източници. Планът поставя акцент и върху възможностите за изграждане на съоръжения за геотермална енергия, енергия от биомаса, от вятър, слънце или вода. Шанс за иновативна икономика в бъдеще специалистите виждат и в създаването на енергоспестяващи технологии, машини и оборудване.

Отделните направления са формулирани след проведено анкетно проучване, коментира д-р Димитър Радев, изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна, на която е поверено изготвянето на общинския план за развитие. По думите на д-р Радев за разлика от други градове в страната Варна все още няма високотехнологичен парк, въпреки наличието на научен и технологичен потенциал и опит в петте университета и четирите изследователски института на територията на общината. Достатъчно е да има подходяща зона със съответната инфраструктура, за да се изградят необходимите за разработките лаборатории. За реализацията на този проект е важна подкрепата на местната и държавната власт, но и на европейските институции, които могат да осигурят финансиране, изтъкна д-р Радев. Той отчете, че България все още не е усетила остро проблема с намаляването на източниците на питейна вода, затова и изостава в търсенето на алтернативи, каквито вече са разработени в много страни по света.

Същевременно доклад на Европейската агенция за околна среда сочи, че Европа трябва да удвои усилията си в посока към по-ефективно използване на водата, за да се избегнат сътресения в икономиката.

 

"Резервоари" в деретата стават буфери срещу климатични промени. Технологията за обезсоляване на морската вода е бизнес, какъвто все още никой не развива у нас. Не сме почувствали болезнено недостига на питейна вода и не се мислят адекватни алтернативи. За съжаление, не се използват и други далеч по-евтини и лесно постижими варианти да се осигурява вода за обществени нужди, коментира Людмил Икономов, шеф на Института за екологична модернизация. По думите му на подходящи места в деретата например могат да се обособят резервоари, в които да се събира вода за напояване или пък миене на улиците. С добър архитектурен проект тези своеобразни езерца могат да се впишат в градския пейзаж, да се превърнат в място каране на водно колело или в друг тип зона за доходоносни атракции. Същевременно при задълбочен анализ по отношение на избора на мястото тези резервоари могат да се използват и като буфери срещу наводнения в ниската част на града, изтъкна Икономов. Лесно забравихме как преди десетина година настъпи такава суша, че язовир "Цонево" достигна мъртъв обем. За съжаление, не помним и пороите през 2009, 2010 и 2011 г., които буквално изровиха асфалта, припомни експертът.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: