Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: Технологията за обезсоляване на морската вода е бизнес, какъвто все още никой не развива у нас
Автор: Екип Varna24.bg 14:16 / 12.08.2013Коментари (0)1543
© Impact Press Group
Обезсоляването на морската вода е сред областите с огромен потенциал за развитие на иновациите в бъдещия Черноморски високотехнологичен парк. Това става ясно от публикувания проект на Общинския план за развитие на Варна 2014 - 2020 г.

В документа се изтъква, че обезсоляването на морската вода е обещаваща бизнес област, тъй като традиционните извори на питейна вода прогресивно намаляват капацитета си и добиването става все по-скъпо. Това прави индустриално филтрираната вода конкурентоспособна, се отчита в стратегическия план за следващите 7 години. Там обезсоляването на морската вода фигурира наред с развитието на енергийни мрежи и разработването на възобновяеми енергийни източници. Планът поставя акцент и върху възможностите за изграждане на съоръжения за геотермална енергия, енергия от биомаса, от вятър, слънце или вода. Шанс за иновативна икономика в бъдеще специалистите виждат и в създаването на енергоспестяващи технологии, машини и оборудване.

Отделните направления са формулирани след проведено анкетно проучване, коментира д-р Димитър Радев, изпълнителен директор на Регионалната агенция за предприемачество и иновации - Варна, на която е поверено изготвянето на общинския план за развитие. По думите на д-р Радев за разлика от други градове в страната Варна все още няма високотехнологичен парк, въпреки наличието на научен и технологичен потенциал и опит в петте университета и четирите изследователски института на територията на общината. Достатъчно е да има подходяща зона със съответната инфраструктура, за да се изградят необходимите за разработките лаборатории. За реализацията на този проект е важна подкрепата на местната и държавната власт, но и на европейските институции, които могат да осигурят финансиране, изтъкна д-р Радев. Той отчете, че България все още не е усетила остро проблема с намаляването на източниците на питейна вода, затова и изостава в търсенето на алтернативи, каквито вече са разработени в много страни по света.

Същевременно доклад на Европейската агенция за околна среда сочи, че Европа трябва да удвои усилията си в посока към по-ефективно използване на водата, за да се избегнат сътресения в икономиката.

 

"Резервоари" в деретата стават буфери срещу климатични промени. Технологията за обезсоляване на морската вода е бизнес, какъвто все още никой не развива у нас. Не сме почувствали болезнено недостига на питейна вода и не се мислят адекватни алтернативи. За съжаление, не се използват и други далеч по-евтини и лесно постижими варианти да се осигурява вода за обществени нужди, коментира Людмил Икономов, шеф на Института за екологична модернизация. По думите му на подходящи места в деретата например могат да се обособят резервоари, в които да се събира вода за напояване или пък миене на улиците. С добър архитектурен проект тези своеобразни езерца могат да се впишат в градския пейзаж, да се превърнат в място каране на водно колело или в друг тип зона за доходоносни атракции. Същевременно при задълбочен анализ по отношение на избора на мястото тези резервоари могат да се използват и като буфери срещу наводнения в ниската част на града, изтъкна Икономов. Лесно забравихме как преди десетина година настъпи такава суша, че язовир "Цонево" достигна мъртъв обем. За съжаление, не помним и пороите през 2009, 2010 и 2011 г., които буквално изровиха асфалта, припомни експертът.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонти във Варна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: