Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт: В Черно море е имало цунами и е съвсем реално да има отново
Автор: Екип Varna24.bg 16:45 / 18.03.2011Коментари (1)2961
© Varna24.bg
"Съвсем реално е да кажем, че в Черно море може да има отново цунами". Това каза Ст.н.с. д-р Орлин Димитров от Институт по океанология - БАН във Варна. Той добави, че най-опасното място по българското Черноморие е сеизмологичното огнище, което се намира в акваторията на Шабла, на около 15 км югоизточно от Шабла. Димитров посочи, че това огнище може да генерира цунами с височина до 10 метра, а дължината може да достигне стотици метри.

"Невъзможно е да изчислим, каква е максималната дължина, която може да достигне едно цунами", категоричен бе специалистът, но подчерта, че могат да се образува цунами с голяма разрушителна способност. Вълните не могат да достигнат големината на тези, които заляха Япония и Индонезия, но според Орлин Димитров трябва да се вземе и в предвид факта, че през 543-а година има данни, че Варна е била сполетяна от цунами, което е навлязло на 6 км навътре в сушата е изключително показателно. Освен това има данни и за цунами през 557-а година, което също е нанесло изключително тежки щети на тогавашната инфраструктура и е взело огромни жертви. На въпрос дали тези цунамита са били инцидентни, специалистът посочи, че има собствена хипотеза, която обаче не може да докаже.

"Според мен е имало и други такива разрушителни вълни, но просто поради някакви причини не са запазени сведение до днес", каза още Димитров. Той добави, че на морското дъно със сигурност има и запазени фрагменти или доказателства, които свидетелстват за бедствието. За височината на вълната е определящо не толкова силата на земетресението, а определяща е дълбочината на морето и релефа на дъното. Според него опасното е скоростта на вълната и нейната дълбочина. Орлин Димитров коментира, че в българската част на Черно море има всички основания да се счита, че вълната може да бъде с доста голяма дължина. Освен край Шабла опасни огнища има и в източната част на Кавказ, както и малко по на изток от Истанбул. На всички тези места може да има земетресение, което да предизвика цунами. Орлин Димитров заяви, че скоростта на вълната също зависи от много фактори. Той посочи, че ако дълбочината на водния басейн е примерно 5 км. то скоростта може да достигне до 700 км./ч., като има данни и за скорост от 1000 км./ч. В случая обаче, Черно море е по-плитко и особено в шелфовата част скоростта е много по-малка, като там ще бъде от порядъка на 70-80 км./ч.

Специалистът от института по океанология посочи, че Варна не се намира в много опасна земетръсна зона, като отбеляза, че под думите "много опасна" има предвид, че не е както в района на Шабла или София. "Това са райони, в които могат да се получат много големи земетресения, но въпреки всичко не мога да кажа, че е спокойно по отношение на земетресенията във Варна", категоричен бе Димитров.

По отношение на цунами се оказва, че от много места може да пристигне такава вълна в града. Освен това специалистът от института по океанология посочи, че най-опасното място по българското крайбрежие е Варненския залив, поради това че от север се намира Франгенското плато,а от юг се намира Моминото плато и ако пристигне вълна цунами, в следствие на това се получава стесняване на релефа, а от там ще се увеличи и скоростта на вълната, поради което ще се нанесат и по-тежки щети. "Все пак да не плашим хората, тъй като това е нещо, което не се случва в рамките на човешкия живот и близките години може и да не стане", каза в заключение специалистът.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: