Eкспертиза мери шума от нощното зареждане

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:15 / 19.02.2009
1060
Нивата на шум от нощното зареждане на магазините и заведенията във Варна ще бъдат измерени чрез съдебно-техническа експертиза. Това постанови Административният съд в морския града на първото заседание по делото, заведено от 47 фирми срещу решение на местния парламент за промяна в Наредбата за обществения ред. Спорният текст, гласуван от Общинския съвет позволява зареждането на магазини и заведения в центъра на града да се извършва само вечер от 20 до 7 часа сутринта. Това предизвика търговците да стигнат до съдебни спорове. Според тях, текстът в наредбата нарушава конституционните им права за равни условия на труд с останалите граждани.

Съдебната експертиза ще решава има ли превишение на шума, в кои часове и с колко при извършването на товаро-разтоварните дейности по време на зареждането. Вещото лице трябва да подготви замерването до 9 април, когато е насрочено следващото заседание на съда. Според адвоката на жалбоподателите Томина Томова, спорният текст противоречи на наредбата за нивата на шум през нощта и това поставя търговците в постоянно нарушение. В хода на делото стана ясно и че съдебната битка срещу нощно зареждане продължават само 21 от фирмите. Останалите 26 са отпаднали от колективната жалба, защото са допуснали процесуални пропуски. Търговците не са представили доказателства за правния си интерес по делото, като не са внесли съответните съдебни такси. Стана ясно и че във Върховния административен съд върви частно дело, по което са представени доказателства за нанесените вреди на фирмите след въвеждането на практиката за нощното зареждане.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (11):
21.12.2009 Съдът отмени решение за нощното зареждане на магазините
10.04.2009 Наредбата за нощно зареждане се оказа недействителна
09.04.2009 Гледат дело срещу нощното зареждане на магазините
18.02.2009 21 фирми продължават съдебната битка срещу нощното зареждане на магазините
17.02.2009 47 фирми във Варна се оплакват от общинска наредба
17.09.2008 Кметът налага нощното зареждане на всяка цена
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).