Елитът на картографията идва във Варна за конференция догодина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:53 / 11.12.2013
770
Изминаха само две години от учредяването на Българската картографска асоциация (БКА), но тя бързо извоюва професионален авторитет и се превърна в притегателен център за международни научни форуми.

От 15 до 21 юни 2014 г. Варна ще бъде домакин на Петата международна конференция по картография и ГИС. Сформиран е национален организационен комитет, който започна интензивна работа за подготовката на престижната за страната ни проява. В рамките на конференцията ще се състои изключително интересен семинар - в сътрудничеството с ЕС, за ранно предупреждение и управление на кризи.

Конференцията се организира под патронажа на Ректора на УАСГР проф.д-р инж. Красимир Петров и под егидата на Н.пр.Посланика на Чешката република в България. Целта на конференцията е да събере и представи знания и опит за най-новите постижения в областта на картография и ГИС. В програмата й, особено внимание е отделено на важния европейски регион - Балканския полуостров. По време на конференцията, няколко комисии на Международната картографска асоциация ще проведат годишните си срещи и ще споделят най-добрите практики в техните компетенции. Точно тези срещи, създават добри възможности да бъдат усвоени от българските черноморски общини много иновативни решения.

За място на провеждането на елитната научна проява е предпочетен Ваканционен клуб - Ривиера, който предлага изпитани възможности за осъществяването на работната и рекреационната програма на международна научна конференция от този клас.

В Националният организационен комитет възникна и оригиналната идея - по повод на картографската конференция - да бъде представена за първи път и изложба - посветена на темата "Черно Море и Варненския залив в световната картография" (II - XX век). Тя да остане в града като постоянна експозиция, показваща развитието на картографските представи за Варна сред световните майстори на карти.

Решено бе от името на Организационния комитет да се направи мотивирано предложение пред Община Варна и Регионалния исторически музей - Варна за съвместно осъществяване на идеята. Изложбата би била и мощна подкрепа за Варна - културна столица на Европа. Тя ще обогати културните и туристически атракции на красивия морски град, като установи трайна и привлекателна експозиция за варненската публика.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).