Емблема на Варна празнува днес

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:31 / 18.01.2024
2365
Днес - на Атанасовден, празнува храм "Св. Атанасий" във Варна.

Празникът започна още вчера - с вечерня с петохлебие. Днес от 9:00 часа ще бъде отслужена Св. Литургия и Водосвет.

Храм “Свети Атанасий" е един от емблемите на Варна. Това е старата митрополитска църква в морския град. В този си вид е построена през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм.

Изгорялата църква е била по-малка, подобна на сегашния старинен храм "Св. Успение Богородично" (известен сред варненци като Малката Богородица).

В архитектурно отношение "Свети Атанасий“ е трикорабна базилика с богата вътрешна украса и остъклен нартекс. Дърворезбата на иконостаса, владишкия трон и тавана е забележителна – шедьовър на църковното изкуство, дело на майстори от Тревненската школа. Повечето икони са дело на тревненските майстори Захари Ценюв и поп Димитър. Смята се, че образът на Свети Атанасий е дело на зографа Димитър от Созопол.

Изпълнената с голямо майсторство икона на Свети Спиридон е рисувана през 1853 година от Стерьос Димитриу от Кожани. Гръцкият ѝ надпис гласи: "Εγραφη Στεργιος Δημητρίου ό ἔπί Κοζανης δαπανη μεν του Ἔθνους τὤν ὐποδηματοποιὤν βαρναθων επιστασία Δανιήλ Νικολάου εθναρχου ετει Σωτηριου 1853 μηνι απριλ.“ (в превод "Изрисува Стерьос Димитриу от Кожани с иждивението на дружеството на обущарите варнензи с грижата на Даниил Николау, народоначалник, в годината 1853, месец април“).

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...
Има ли криза с боклука по Черноморието?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).