Емил Радев: Или ще се намери подходяща сграда, или ще се строи нова Съдебна палата във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:07 / 17.12.2012
1204
От 1 януари 2013 г. влиза в сила Законът за публично-частното партньорство, който дава възможност на държавата и общините по ясни правила - чрез обществени поръчки, да провеждат процедури в сферите на здравеопазването, социалния ресор, образованието, инфраструктурата. По този начин може да се строят съдебни палати и дори затвори, каза днес във Варна депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

"Там, където държавата и общините страдат от недостиг на средства, ще могат съвместно с бизнеса да изграждат необходимата инфраструктура, сгради и съоръжения и на гражданите да се предоставят услуги по възможно най-ниски цени", каза депутатът. Това се отнася и за дейности, пряко субсидирани от държавния или общинския бюджет.

Законът е нов както за България, така и за ЕС, каза Радев. През следващите няколко години, според него, ще се види ползата от приемането му. Законът защитава публичния субект на държавата или общината, защото сочи, че не може да се учредяват тежести върху апортната вноска. Например, ако общината предоставя даден имот, частният партньор не може да се разпорежда с него и не може да го обременява с тежести.

Ако се създаде публично-частно търговско дружество, на държавата или общината се гарантира от закона, че ще имат контролни функции. Това е заложена в устава на дружеството, така че да не може да се изменя мнозинството и частникът да няма право на "вето". Практиката досега показва, че нерядко държавата или общината е губила контрол, поради недобросъвестни действия на трети лица.

"След приемането на Закона за публичното-частно партньорство бе заявен интерес от външен инвеститор да се построи нов затвор на територията на община Аврен. Мисля, че се изчаква влизането на закона в сила, за да се използва този инструмент", каза депутатът Емил Радев.

Според народния представител до няколко месеца СГС и СГП ще се преместят в новата им сграда, която в момента се ремонтира. Следващият проблемен град по отношение на съдебна палата е Варна. Поставили сме проблема и мисля, че ще има развитие", каза Емил Радев. Вариантите били два - да се намери подходяща сграда или да се строи.
Според народния представител през последните години, поради спецификата на институцията, не е била намерена подходяща сграда за съдебна палата.

"Няма да коментирам при предходното правителство каква цена е била определена за изграждането й. Когато правителството на ГЕРБ дойде на власт, бюджетът беше изпразнен и този проект, за съжаление, не можа да се реализира", каза Емил Радев, отчитайки, че градът има голяма нужда от нова съдебна палата.

Източник: Днес +


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).