Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Етнически малцинства и ромска идентичност бе тема на научна конференция във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 27.10.2023Коментари (0)1008
©
Конференция "Идентичност и публики: Културният свят достига до всички“, организирана от сдружение "Наш свят“, се проведе тези дни във Варна и привлече множество участници и слушатели. Залата на Арт Център Радио Варна беше препълнена с над 60 души, дошли специално за форума от София, Девня, Повеляново, Благоевград и Синдел, предаде репортер на Varna24.bg.

Конференцията се провежда като част от проект BGCULTURE-3.001-0030 “Културният свят достига до всички“ по Първа покана на Резултат 3 "Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства (Фокус върху роми)“ на програма РА14 "културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ по Финасовия механизъм, на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Всички присъстващи изслушаха в захлас ангажираните позиции по време на панел "Идентичност в епохата на цивилизацията“ на академичните изказвания с доклади на доц. д-р Иво Стамболийски и неговите студенти от Варненския свободен университет - Калина Петева, Иванета Богданова - магистър по психология, Теодор Танчев. В дискусиите след представянето на докладите се включиха и представители от публиката с коментари и въпроси, свързани със социално-философските проблеми на етническите малцинства в България, залегнали като основна тема на панела. Дискутираха се начини за повишаване на интеграцията на малцинствените групи, социалните и културни взаимоотношения и видовете идентичност, които пряко влияят на тяхната самооценката и принадлежността. Огнян Исаев, програмен директор в Тръста за социална алтернатива,  който специално пристигна за конференцията от София, сподели, че подобни официални изследователски мероприятия на тема етнически малцинства и ромска идентичност са рядкост в българската действителност. Успелите и учени роми рядко се промотират и се дават за пример от медиите, които често наблягат на определена прослойка и ниско ниво на образованост на малцинствата.

Практико-теоретичният подход за изследване на детските публиките в панел Детска публика: нови подходи за по-добра рецепция на артистичните продукти“ , воден от д-р Ива Панева, допълнително привлече множество дискусии от страна на директори на училища, учители и представители на неправителствения сектор, като сдружение "Родолюбие“, фондация "Гея“, ЦСРИДУ "Живот под дъгата“, Пресклуб Варна и ЦПЛР – ОДК – Варна.

Всички доклади ще бъдат издадени от сдружение "Наш свят“ в реферирано издание към НАЦИД, което е доказателство за високото професионално и академично ниво на представените реферати. Конференцията доказа, че подобна инициатива за събиране на академично ориентирани и практици - специалисти, работещи в културно-образователната сфера, свързана с деца и младежи от етническите малцинства, е необходима за България с цел подобряване на обмена на идеи за работата с деца и младежи билингви, чийто български език се явява като втори. Именно затова, организаторите, заедно с техните партньори от с. Синдел, СОУ "Св. Кирил и Методий“, взеха решение конференцията да стане ежегодна, като през октомври 2024 г. да се проведе второто й издание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: