Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Европари са последна надежда за Римските терми
Автор: Екип Varna24.bg 18:16 / 26.05.2010Коментари (0)3663
© Impact Press Group
10 млн. евро може да получи Варна директно от ЕС, с които да бъдат реставрирани, адаптирани и изцяло покрити най-големите римски бани на Балканите, каза директорът на Регионалния исторически музей д-р Валентин Плетньов. Освен това крупната финансовата инжекция може да помогне много и за още два обекта на музея.

Ако тази програма тръгне изобщо, бихме могли да реализираме още две стари идеи - за създаването на музей на раннохристиянския Одесос на мястото на базиликата на ул. „Хан Крум", както и за превръщането на вътрешния двор на Археологическия музей в целогодишно използваема зала чрез олекотена конструкция, която да я покрива, коментира Плетньов.

По думите му идеята е за финансиране на три обекта по българското черноморие със сума от 10 000 000 евро за всеки от трите града Варна, Созопол и Несебър. Преди малко повече от седмица консултанска фирма вече е направила мултимедийната презентация на варненските обекти в Брюксел, но все още няма отговор за резултатите.

Римските терми се намират в много тежко състояние почти от десетилетие, посочи шефът на варненския музей, пазещ най-старото обработено злато в света. Вече седем години не са отпускани средства по държавната задача за финансиране на големи национални обекти, добавя той.

Всяка година ръководството на РИМ - Варна изпраща писмо с искане до Министерството на културата. Никога не му се отказва директно, но всъщност и средства няма. Тази година музейните служители имат ново обещание - този път от зам.-министър Чобанов, че през юли при една актуализация вероятно ще се отпуснат някакви средства за термите.

Програмите за реставрационните дейности, които сме имали, сме ги дали още миналата година, разяснява Валентин Плетньов. В същото време през комисиите по култура и финанси наскоро музеят подаде заявка пред Общинския съвет за отпускане на спешна субсидия за аварийни ремонти.

Всеки може да види, че по зидовете, които не са реставрирани, растат дървета и храсти, тюхка се историкът и допълва, че искането е за около 50 000 лв. Това според него е в границите на допустимото и възможното, което може да се отпусне в тази криза. Не са много, но ще стигнат за оправяне на голяма част от зидовете, които се рушат в момента, счита той.

Напоследък зациклила нещо работата обаче и по т.нар. малки терми, въпреки че голяма част от инфраструктурата с подиумите и пр. вече е направена, дори са доставени кошчета и пейки. Утре и вдругиден ще ходим да почистваме там и между другото каним всички журналисти, които са ангажирани към културата на Варна, апелира Валентин Плетньов.

За прословутите ремонти по проекта за социализация на културните институции във Варна - галерии и музеи - роденият в Свищов историк казва, че проблемите не са в местната община, а в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където документацията се бавела вече с месеци.

По този повод вчера той бил на съвещание със зам.-кмета Коста Базитов, на което станало ясно, че има натиск, тъй като проектът трябва да приключи до края на февруари следващата година. А вече е изтекла година и не е свършено нищо. Ако няма удължаване, „става много лошо". Общината като бенефициент се занимава с документацията, прави се всичко възможно, но проблемите не са тук, а в МРРБ, подчертава д-р Плетньов.

Това по думите му е и единствената причина тази година да няма голяма изложба в Археологическия музей - ремонтът може да тръгне всеки момент. За да не стои празна залата за постоянните изложби, все пак се прави една експозиция - от най-доброто на българското средновековие.

Ще мине под наименованието „Варна и морето" и в нея ще бъдат вкарани всички луксозни предмети, които са влизали в града през Черно море от ранното средновековие до XV-XVI век. Преди това имало идея за експозиция „Среброто на траките", но поради споменатите причин тя паднала, въпреки че музеите във Враца, Русе и Сливен били петимни да участват.

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 23
10.07.2014 »
10.06.2014 »
10.04.2014 »
09.04.2014 »
25.01.2013 »
14.09.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: