Европейският съд oтговори на рибар от Орехчето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:31 / 02.05.2011
1142
Рибарят, потърсил справедливост в съда в Страсбург, получи отговор. Човекът от кооперация "Чайка 2003" в местността Орехчето, чиято барака бе сравнена със земята с общинска заповед, изпрати писмо до Европейския съд в началото на април. Българската секция в Страсбург се отзовали и върнали обратен отговор. В писмото са дадени указания за методите на водене на подобни индивидуални дела в Европейския съд, каза адвокатът на кооперация "Чайка 2003" Константин Парчев.

В рамките на месец жалбоподателят трябва да изпрати ново писмо, като посочи повече мотиви, както и инстанциите, където е обжалвана заповедта за събарянето. Ако съдът прецени, че рибарят е в правото си, община Варна може да получи парична санкция по Конвенцията за защита правата на човека, допълни Парчев. Рибарят възнамерявал да изпрати ново писмо до Страсбург, но след като излезе решението на Варненския административен съд.

Към момента в институцията рибарите водят няколко дела срещу заповедите на РДНСК за събарянето на масивните постройки в местността, както и срещу общинските - за разрушаването на бараките. По думите на Парчев на едно от заседанията на съда е поискано от община Варна да представи доклад за хидрогеодезия, защото къщите се водят като опасни сгради, които могат да бъдат залети от езерото. Освен това на съдебните заседания общината трябвало да се обоснове и мотивира за издадените заповеди, каза още Парчев, като допълни, че към момента събарянето на дървените къщурки стихнало.

На пресконференцията си през миналата седмица областният управител Данчо Симеонов заяви, че на общинската администрация е отредено правото да събаря бараките на рибарите в местността Орехчето. Имотът е на земеделското министерство. Това обаче не означава, че общината не може да го управлява.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (0)

Още по темата (33):
01.02.2012 Одобриха устройствения план на "Орехчето"
22.06.2011 Кметът се отказа да прилага закона върху Орехчето
21.06.2011 Кметът ще гони рибарите, дръзнали да се върнат в "Орехчето"
20.06.2011 Кметът се съгласи да не бута рибарските селища във Варна
15.06.2011 Натискът срещу рибарите от Орехчето продължава
14.06.2011 МЗХ предлага на общината да отложи разрушаването на рибарско селище
"Орехчето“
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).