Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Факултетът по фармация на МУ-Варна отбеляза 15-ия си рожден ден
Автор: Екип Varna24.bg 14:47 / 26.10.2023Коментари (0)745
©
15-годишнината от основаването на Факултета по фармация към МУ-Варна бе отбелязана с тържествено честване на 19 октомври, съобщиха от там. С уважение към постиженията на Факултета поздравления изпратиха министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Академичното ръководство на МУ-Варна. Гости за празника бяха ректори на Университета през годините, декани на фармацевтични факултети към висши учебни заведения и университети в страната и чужбина, ръководители на здравни институции, представители на  съсловни и неправителствени организации, партньори, приятели и съмишленици на Факултета.

В приветствие Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Светослав Георгиев изрази своето уважение към преподавателите и научните екипи на Факултета по фармация за техните успехи в областта на образователната и изследователската дейност. В словото си проф. Георгиев подчерта, че Факултетът отстоява  добрите традиции на Университета в развитието и усъвършенстването на образователните програми и методики на обучение. Ректорът благодари на академичния състав на Факултета за всеотдайния труд в преподавателската и научната работа.

С презентация Деканът проф. д-р Петко Маринов припомни важни дати от историята на Факултета по фармация. Промоцията на Първия випуск от 33-ма абсолвенти е на 16 март 2015 г. До момента Факултетът е дипломирал общо 9 випуска и 471 магистър-фармацевти. През октомври 2016 г. по повод 55-тата годишнина на МУ-Варна е открита първата университетска аптека. Втората отваря врати три години по-късно в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна. Досега с логото на МУ-Варна и Факултета са произведени 3 хранителни добавки. За 15 години научните публикации са над 1300. Издадени са повече от 70 учебници и учебни помагала, реализирани са около 1250 участия в научни форуми и са спечелени над 60 инфраструктурни и научни проекти. Проф. Маринов изтъкна, че голяма стъпка в развитието на Факултета е учредения през 2014 г. Варненски фармацевтичен бизнес форум с научно-практическа конференция. За своето кратко съществуване, Факултетът активно се интегрира в мрежата от фармацевтични висши училища и международни организации и е член на 3 европейски и международни структури.

Представители на международните партньори също уважиха празника. Деканът на Факултета по медицина и фармация от Университет "Григоре Попа“, Яши, Румъния проф. Ленута Профире и ръководителят на Първа катедра по фармацевтични науки към Факултета по фармация на Университет "Овидий“ в гр. Констанца, Румъния доц. Флорентина Рончеа поздравиха колегите си за отличното представяне в полетата на изследователската и обучителната дейност, както и за доброто институционално сътрудничество.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ремонти във Варна
Почина актьорът Матю Пери
Проблеми с боклука във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: