Факултетът по фармация във Варна предвижда сериозна научна дейност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:39 / 15.11.2008
916
Факултетът по фармация в Медицинския университет във Варна е най-новият в България, а създаването му е било изключително затруднено от необходимостта да бъдат обединени няколко различни специалности. Това заяви ректорът на ВУЗ-а проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че предвидените програми отговарят напълно на европейските стандарти, а освен учебната дейност в катедрата ще се извършва и усилена научна работа, която ще включва експериментиране с нови лекарства и възможности за развитие на фармакологията, фармакогнозията и токсикологията. Участие в преподаването ще вземат много известни учени.

Клисарова добави, че факултетът е акредитиран от Националната агенция по акредитация, която е призната от международната агенция, така че дипломите ще бъдат признавани навсякъде в чужбина и възпитаниците на катедрата няма да имат проблеми при започване на работа без приравнителни изпити. Тя каза още, че от особено значение е за факултета е и участието му в международни проекти, особено във връзка с рамковата програма, касаеща новости в развитието на фармакологията и влиянието на храните върху гените. Клисарова поясни, че става дуама за голям международен проект, в който един от водещите участничи е варненският Медицински университет. По нейни думи в катедрата по химия и биохимия на ВУЗ-а се разработва и по-маловажният проект за защита и екология на страните с водни басейни, и по специални в Черноморсия регион.

Проф. Клисарова беше категорична, че това е от голяма полза за университета, защото така студентите, освен основната си работа, с която ще се дипломират, ще могат да участват и в сериозни научни разработки, по време на които водещи специалисти ще ги запознаят с най-актуалните научни тенденции.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).