Фалшиви адвокати искат пари от клиенти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:02 / 05.12.2012
960
Служители във фирми, натоварени от други компании да събират дълговете, привеждат хората в заблуждение, представяйки се за адвокати. Лично разговарях с такъв, който събира задължения на ВИВАКОМ, но при молбата ми да се представи и да каже в коя колегия е вписан, за да го проверя, ми затвори телефона. След малко ми се обади друг "адвокат". И него го попитах защо не се представя за инженер или архитект, а точно като адвокат? За практиката - събирачи да мамят, представяйки се за юристи, сигнализира адвокат Константин Парчев.

Според него този подход, и то прилаган от хора "с килийно образование", накърнява престижа на професията, която и той упражнява. Обмислям да внеса искане във Висшия адвокатски съвет, за да се преустанови тази практика, както и евентуално да се предприемат съдебни действия срещу въпросното дружество. Съветът ми към въпросните събирачи на дългове, които често работят на ръба на закона, е да оставят в миналото ретро - мутренския подход, а телекомите да си наемат адвокати.

Чрез ползването на услугите на т.нар. фирми за събиране на дългове, самите телекомуникационни дружества си правят лоша услуга.

Служителите на тези фирми се легитимират към длъжниците на телекомите, че вземането към тях им било прехвърлено, като същевременно ги карат да заплащат сметките си в касите на операторите или реално да изпълняват задълженията си към стария кредитор. Така "събирачът на дълга", както напоследък придоби гражданственост това понятие покрай въпросните дружества, може да продължи да си го търси от длъжника. Цесията, обаче, за да е валидно противопоставима на длъжника, следва да му е съобщена преди това. Често това обаче не се случва.

"Ще припомня, че бях в един от първите екипи в страната, който сложи началото на практиката да се събират вземанията на длъжници на телекоми, но по съдебен ред. За периода 2003-2004 г., съвместно с МОБИЛТЕЛ, бяхме завели над 4000 дела във Варненски районен съд. По този начин се даваше и възможност на длъжниците да изразяват становищата си по исковете, което е и правилния подход", казва адвокатът.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).