Фалшивите ченгета задигнали 200 а не 100 хиляди при въоръжения грабеж

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:25 / 05.08.2009
2973
Доста повече от 100 хил. лева са измъкнали фалшивите полицаи при дръзкия въоръжен обир посред бял ден в морската столица. Трима маскирани бандити с автомати нападнаха в понеделник малко след 9,00 ч фирменото "Пежо" на големия дистрибутор за алкохолни и безалкохолни напитки "ХМБ-Експрес" пред офиса на ул. "Генерал Колев" 2. Те отмъкнаха парите в куфарче за лаптоп. "Дори и 200 хил. лева да са, какво значение има. Точният размер при сходно такова престъпление ни отведе към версия, която удари на камък", заяви вчера зам. окръжният прокурор Радослав Лазаров. Сума от 100 бона, разделена на калпак, едва ли си струва риска, а и перфектната организация на грабежа, допускат криминалисти. Според запознати с разследването преките участници и помагачи са поне 5-6. От плячката, която според официалната информация на полицията е сто хиляди лева, те ще си разделят най-много по 15-20 бона на човек. "Тази сума е дребна за нашите обороти, вероятно са очаквали и планирали много по-голям удар", каза вчера шефът на потърпевшата фирма Христо Манев. На следващия ден след обира той дойде в обичайно време в офиса, където го чакаха все още притеснените от случилото се служители. Сред тях беше и шофьорът на злополучното "Пежо", откъдето бандитите измъкнаха парите, и касиерката, която го придружаваше. Имената им са Галин и Галина. Шефът им не позволи достъп до тях, защото още били в шок заради станалото. "Кой може да допусне, че в центъра на града посред бял ден, когато си с кола, може да бъдеш нападнат от хора в полицейски униформи", чуди се управителят Манев. Самият той преди 7-8 години също е пренасял лично пари на фирмата. Тя зарежда близо 1400 обекта в района на морето. Големите клиенти плащат по банков път, но по-малките - кеш, обясни Манев. Той е съгласен, че е нарушил правилата за инкасо, според които суми над 20 000 лева се пренасят с въоръжена охрана. По-добре в тази държава да има 10 прости заповеди, отколкото 1000 и никой да не ги спазва, смята бизнесменът. Той е категоричен, че с кризата и растящата безработица става по-страшно. Това ще доведе до тежка организирана престъпност в страната, смята Манев. Той дори очаквал това да се стовари на главите на хората през септември, а ето че при него дошло по-рано. Управителят на "ХМБ-Експрес" вече се разпоредил за охрана, за която ще похарчи 10 пъти повече от досегашните си разходи. Наесен ще се наложи да свива щата и да съкращава хора, защото реалният спад в бизнеса е 30%, а не както показва статистиката. Най-лошото е, че са зачестили случаите с грабежи от бандити, маскирани като полицаи. Кой нормален човек ще има куража вече да спре на стоп палка на катаджии или униформени, пита реторично Манев.

Полиция и прокуратура работят по няколко версии. Според една от тях има поне един съучастник, който е съобщил на бандитите с ладата, че парите са взети от трезора на ул. "Шипка" в точното обичайно време. Колата с полицейския буркан на нападателите се е мотала доста време в района на офиса, преди да устрои засадата на фирменото "Пежо". Не се изключват и версии, според които в подготовката на удара са участвали човек или хората от фирмата. "В никого не се съмнявам и никой не подозирам", категоричен беше управителят. В полицията се разпитват десетки свидетели, някои от близките заведения и банкови офиси са видели всичко с очите си. За перфектната подготовка свидетелства и фактът, че само за 15 минути бандата се отдалечила от офиса на ул. "Генерал Колев" до бул. "Сливница" при натоварено движение, където запалила колата и изчезнала с друг автомобил. Вече има и свидетел, който с очите си видял как бандитите подпалили автомобила. Всъщност той бил собственост на жена, която не е от Варна. Преди няколко дни тя се жалвала в полицията, че са й задигнали возилото от центъра на морската столица. Номерата пък са отнети от "Опел Астра", паркиран в района на III РУ.


Виж коментарите (0)

Още по темата (13):
06.08.2009 Търсят повече от трима за екшъна във Варна
06.08.2009 Въоръжените апаши с къртици в банките
03.08.2009 Няма развитие на случая с откраднатите 100 000 лв. във Варна
03.08.2009 Трафикът във Варна постепенно се "отпушва" след задръстванията покрай въоръжения грабеж
03.08.2009 Кошмарно остава движението в центъра след въоръжения грабеж от тази
сутрин
03.08.2009 Свидетел: Обирът бе като във филм
Още новини от Новини от Варна:
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).