Фармацевти: Безумие е да се искат такси за лекарствата, продавани от аптеките през нощта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:03 / 08.03.2013
1136
Безумие е да се искат такси за лекарствата, продавани от аптеките през нощта. Това бе коментарът на председателя на районната колегия на Българския фармацевтичен съюз Рада Пехливанова на предложението на нейни колеги от Софийската съсловна организация. Да се искат допълнително пари в условия на криза и беднотия е доста нелогично, добави тя.

Въпросът с въвеждането на такси за продаваните нощем медикаменти ще бъде обсъден на предстоящото годишно отчетно събрания на варненската фармацевтична колегия в събота. Мисля обаче, че предложението няма да се приеме от колегите в града, каза още Пехливанова.

Още повече, че няма кой да поеме плащането на тези допълнителни средства. Преди доста години нещо подобно имаше във Варна, когато съществуваше "Аптечно" и общината дотираше аптеките. Сега обаче положението е коренно различно, заключи Пехливанова.

Предложението за въвеждане на новите такси до БФС бе направено от магистър фармацевт Димитър Маринов от Софийската фармацевтична колегия. Аргументът му бе, че така аптеката ще има стимул да работи и през нощта. Замисълът е за всяко отпуснато лекарство между 22 часа и 6 сутринта да се плаща такса между 2,50 лв. 5 лева според вида на медикамента. Предложението е парите да не се искат от пациентите, а от общините, като за целта се намери подходящ законов механизъм.

Според Маринов така ще се стимулира откриването на денонощни аптеки и в малките населени места.
Пациентски организации са категорично против въвеждането на такси. Вместо това са склонни да подкрепят връщане на старите надценки на лекарствата. Както и слагането на надценки за изцяло платените от здравната каса.
В момента надценки върху лекарствата, които изцяло се поемат от касата, правят само търговците на едро. А аптеките получават по 2 лв. на рецепта. Ако и те сложат надценки, част от тези лекарства могат да поскъпнат.

Предложенията се разглеждат от работна група към Министерството на здравеопазването, която до 18 март трябва да изготви нова наредба.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).