Фестивал издига имиджа на Варна като гурме дестинация
За шеста поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна, организират "Фестивал вино и храна" - Варна 2018 г., което ще се проведе в гр. Варна от 13 до 15 април в сграда ''Варна 115'' /бул.""8-ми Приморски полк 115''/.
Над 560 вида вина и автентични продукти от малки производители, които рядко могат да бъдат открити в търговската мрежа, ще можем да дегустираме по време на Фестивала "Вино и храна". В това вълнуващо тридневно пътешествие за сетивата ни очакват интересни семинари, дегустации, продукти от семейни ферми и малки производители.
От създаването си през 2013 година ''Фестивал Вино и храна" се развива и създава възможност “Гурме-зона "Ресторантът“ да се превърне в съпътстващо събитие със самостоятелен характер. ''Гурме зона 2018'' представя авторски менюта на утвърдени шеф готвачи от България и таланти в началото на своята кариера, показва специални техники, разширява публика и повишава информираността относно традициите в региона и новите течения в световната кулинария.
Събитието е уникално за културния живот на града издигайки имиджа на Варна като гурме дестинация.
“Българската асоциация за кулинарна култура" е създадена по инициатива на млади професионалисти, но в нея членуват и професионални готвачи, с дългогодишен опит както в България, така и в чужбина.
13 април 2018 /петък/:
Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч.
Официално откриване: 16:00 ч.
14 април 2018 /събота/:
Отворено: 11:00 - 19.00 ч.
15 април 2018 /неделя/:
Отворено: 11:00 - 17.00 ч.
· Вход за посетители с входен билет от 10.00 лв. за един ден, 20 лв за три дни
· Входът за гурме зоната "Ресторантът" с меню на стойност 25.00 лв. на ден
· Зона "Street food":
- Пици с натурален квас ще представят ресторанти "Стария Чинар"
- Great Western Barbecue
ТАЛОНИ ЗА ЗОНА ''РЕСТОРАНТ'' МОЖЕ ДА СЕ ЗАКУПЯТ СЛЕД 16.00 Ч. НА 13.АПРИЛ НА РЕЦЕПЦИЯТА НА ФЕСТИВАЛА!
Меню
13.04.2018г. Петък – Шеф ПЕТЪР БУРАКОВ & АНИ БОЛАНД
ПРОЛЕТНИ САЛАТКИ С ХУМУС ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА
СИРЕНЕ С ЖЕНСКО БИЛЕ И АРОМАТ НА ЛИМОН, ХРУПКАВИ МОРСКИ "ЧЕРЕШИ“, РАПАНИ КОНФИ, ЧЕРИ ДОМАТИ С БИЛКИ И ДРЕСИНГ С КУРКУМА
Pet-Nat 2017 – естествено пенливо вино ВИ‘‘Царев брод‘‘
ХЛЯБ 100 ЛЕТА ОТ ПЕКАРНА ХАТОРИ
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ СПЕЛТОВО - РЪЖЕН ХЛЯБ С КВАС ръж 40% в т.ч. квас, спелта 60%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, сусам, копривено брашно, резене, кимион, хималайска сол
ОПАШКА ОТ МОРСКИ ДЯВОЛ В ПУШЕН СПЕК
КРЕМ ОТ МЛЕЧЕН ГРАХ, ГЪБИ НАМЕКО, СУШЕНИ ДОМАТИ, СОС С ЧЕРНОМОРСКА БЯЛА ПЯСЪЧНА МИДА И ШАФРАН
Blanc de Noir 2016 ВИ‘‘Едоардо Миролио‘‘
Розе 2017 Вила Басареа
ЧИЙЗКЕЙК С МАЛИНИ
БЯЛ ШОКОЛАД И ДЕХИДРАТИРАНО ЯГОДОВО МЕРЕНГЕ
Часове гурме-зона: 18:00 ч./ 50 места
КУВЕРТ 25 лв.
14.04.2018г. Събота - КРИСТИЯН ПАШОВ & АННА ПАВЛОВА
ВАРИАЦИЯ ОТ ЦВЕКЛО
СИРЕНЕ С КАШУ И ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ, КРЕСОН, МЕЛБА ТОСТ
Розе 2016 Едоардо Миролио
Розе 2016 Шато Де Берже
ХЛЯБ 100 ЛЕТА ОТ ПЕКАРНА ХАТОРИ
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ЛИМЕЦОВО - РЪЖЕН ХЛЯБ С КВАС ръж 50%, в т.ч. квас, лимец 50%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, орехи, сушени домати, пушен червен пипер, чесън на прах, риган, хималайска сол
БУТ ОТ ИЗТОЧНОБАЛКАНСКА СВИНЯ С ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ
КРЕМ ОТ ГРАХ СЪС ЗЕЛЕН БОБ И МЕНТА,
КАЧАМАК С КРАВЕ СИРЕНЕ И ОПУШЕНА СЛАНИНА,
МИНИ ГРАДИНКА ОТ СЕЗОННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, СОС МАРСАЛА
Сира Sans Barrique 2015 ВИ‘‘Братанов‘‘
"CREMEUX“ ОТ БЪЛГАРСКА РОЗА С МАРАКУЯ И ДАКУАЗ ОТ ШАМ ФЪСТЪК
Часове гурме-зона: 13:00ч./ 50 места; 16:00ч. / 50 места
КУВЕРТ 25 лв.
15.04.2018г. Неделя – Шеф ПЛАМЕН ПЕТРОВ & Шеф СТОЯН ПЕНЕВ
АРТИШОК В ГУАЦЕТО ОТ НАХУТ С МИДИ, ПАНЧЕТА И ЧЕРЕН ТРЮФЕЛ
Jamais Vu Rose 2017 Minkov Brothers wine cellar
ХЛЯБ 100 ЛЕТА ОТ ПЕКАРНА ХАТОРИ
ПЪЛНОЗЪРНЕСТ БЕЗГЛУТЕНОВ ХЛЯБ С КВАС
нахут 18% - квас, елда 43%, кафяв ориз 39%, заредена изворна вода - сребро, слънце, зеолит, шарлан, цвекло на прах, кимион, нигела, хималайска сол
ФИЛЕ ОТ ЕСЕТРА
ЗАПЕЧЕНО С ШИСО МАСЛО, ТАПИОКА СЪС СЕПИЯ И ТАЙ КЪРИ
LE PHOTOGRAPHE Rheinriesling 2013 Minkov Brothers wine cellar
МАНГО | КОКОС | МЕНТА
Часове гурме-зоната: 12:00ч./ 50 места; 15:00ч. / 50 места
КУВЕРТ 25 лв.
КУВЕРТИ ЗА ЗОНА "РЕСТОРАНТ" СЕ ЗАКУПУВАТ НА РЕЦЕПЦИЯТА НА ФЕСТИВАЛА В ПЕТЪК СЛЕД 16.00 Ч. ЗА ТРИТЕ ДНИ!