Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивалът Moving Body във Варна за девети път (ПРОГРАМА)
©
70 танцови филма, три ателиета и четири спектакъла на живо ще съберат в Морската столица авангарда на съвременния танц и пърформативните изкуства.

 

От 25-ти октомври до 3-ти ноември във Варна ще се проведе деветото издание на фестивала "Движещо се тяло". Събитието обединява богата програма от танцови филми, ателиета и представления. Общото между всички тях е разглеждането на тялото и движението не само като поле на изява, но като инструмент за себепознание и изграждане на културни връзки.

Филмовата програма включва селекция от 39 танцови филма от общо 90 кандидатури от цял свят, както и 30 от най-влиятелните хореографи в Лос Анджелис в партньорство с HystericaProds and DanceCameraWest. Прожекциите ще бъдат два пъти дневно от  25.10 до 27.10 включително - ранна вечерна от 19:00 ч. до 20:00 ч. и късна вечерна от 20:15 ч. до 21:15 ч., и ще се провеждат в ReBonkers (ул. "Барутен Погреб", № 4, Варна 9000, България).

В рамките на фестивала (25 – 29. 10. 2024 г. , 10:00 – 15:00, The Center) ще се проведе и петдневна лаборатория за контактна импровизация- "Танц с Гравитацията" с Каталин Дякону от Румъния. Лабораторията е в чест на Стийв Пакстън - основополагаща фигура в съвременния танц, известен с пионерската си работа в областта на импровизационния танц. Той е най-известен със създаването на Контактната Импровизация (CI) в началото на 70-те години на ХХ век., която оказва огромно влияние върху света на танца, като оспорва традиционните йерархии в танца, премахвайки необходимостта от формално обучение и техника, подчертавайки, че всеки може да танцува и да участва в творческия процес, благодарение на което демократизира танца.

Второто ателие "Тяло, произход и развитие на речта" с Анна Данкова (30 - 31.10.2024 г., 11:30 - 14:30, The Center) поставя фокус върху произхода и функцията на езика (говора) като физически и като психически процес. Уъркшопът е насочен към актьори, музиканти, танцьори, артисти в областта на съвременните изпълнителски изкуства, но и към непрофесионалисти, интересуващи се от физическото и психическо изследване на гласа и проявата му в речта.

"Движещо се тяло" отново ще ангажира  най-малките в света на движението и творчеството с ателието "Креативно движение за деца (8 + г.) и техните родители" с Любов Жеглова (31.10 - 03.11.2024 г., 11:30 - 14:30, The Center). В тази поредица срещи ще бъдат разгледани ключови примери на съвременния танц от ХХ век до днес – с различните идеи, концепции и техники. По време на ателието децата ще научат за имена като Мърс Кънингам и Борис Шармац, Игор Стравински и Ксавие льо Роа, както и други.

Всички ателиета за подходящи за професионалисти в сценичните изкуства, но също и за хора с по-малък опит, но изявен интерес в танца и  движението.

Несъмнено най-вълнуващата част за зрителите остава програмата с представления. Тази година тя ще бъде открита със съвременния танцов пърформанс "Отражения" на Искра Проданова (31.10.2024, 19:00, Градска Художествена Галерия). Отражения е хореографска работа вдъхновена от концепцията за осцилация – вид периодично трептене, което се отнася до повтарящото се движение напред и назад на нещо между две позиции или състояния, залюляване в пространството помежду. Работата е своеобразна поема, рефрен, физично и метафизично движение напред и назад, навън и навътре, пристигане и връщане, взаимоотношения изплетени от резонанс и дисонанс, в далечното и близкото, в светлото и тъмното.

В програмата следва съвременен пърформанс на Ана Данкова – ОРАТОРИЯ (01.11.2024, 19:00, Градска Художествена Галерия). ОРАТОРИЯ конструира нео-драматургия, изградена от музикални артикулации в разнообразни жанрове – от операта до траша и хардкора, като използва единствено интонация и звукоизвличане. Творбата конструира съвременен танц от жестовете, които използваме, докато говорим и проследява човешкото вербално развитие единствено през нерационалните, автоматични и афективни аспекти на речта – интонация (музика) и жест (танц).

"Всичко, което има значение" на Арис Пападополус и Марта Пасакополу си поставя да цел да представи чрез сценичен материал едно истинско приятелство (02.11.2024, 19:00, в Градска Художествена Галерия). Двамата интерпретатори, но също така приятели, сътрудници и артистични партньори, се впускат в в общ архив от движенчески материал, танцови практики и бележки, които, макар и черпейки от миналото, се изгражда на сцената. В процеса на откриване на това наистина има значение, те го преоформят, представят се отново и изваждат на повърхността онова неосезаемо междинно пространство. "Свойството на нито едно от двете, потенциалът на двете“.

Фестивалът "Движещо се тяло" през 2024 ще бъде закрит на 3-ти ноември от 19:00ч в Re-Bonkers с впечатляващия съвременен пърформанс на Метеор с участието на Леонид Йовчев и Катрин Методиева  - КАДЗЕ. "Кадзе“ подема мотиви от мита за Орфей и Евридика, както и образи от хипнотичното есе "Кадзе Дарума“ на японския хореограф Тацуми Хиджиката. В този обърнат с хастара навън митологичен сюжет Евридика следва Орфей, а Орфей следва призрака на Евридика, вече необратимо завърнала се в царството на сенките. Времето преди и след фаталния поглед са се слели. Следването е безкрайно и без хоризонт на очакване. "Кадзе“ е другото име на търсенето на невъзможното.

Тази година фестивалът си партнира и с Асоциация за Свободен Театър (АСТ), и Варна Денс Театър, случвайки две важни събития, които попадат в застъпническия ни модул:  на 25.10 -  Семинар - свободното изкуство и градът - вдъхновяващите примери от 14:30 - 16:00 ч. и Уъркшоп: Професионален артист - да или не? от 16:30 - 18:00 ч.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Варна и Министерството на културата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Катастрофи във Варна
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (462) 14%
Добре, но можеше и по-добре (450) 14%
Не се справи (634) 19%
Пълна трагедия (1742) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: