Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Финансират творческите проекти "както дойде"
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 13.05.2010Коментари (0)4866
© Varna24.bg
Проектите на варненските творци се финансират „както дойде", стана ясно на заседание на правната комисия към местния парламент. Оказа се, че Общинският съвет няма приета наредба за начина на финансиране на творческите проекти. Това обаче не пречело да им се дават пари.

„Три проектонаредби циркулират в общината, но няма приета нито една", посочи председателят на правната комисия Пламен Пенев. „В началото на мандата, когато бях член на комисията по култура, имаше списък с творци, които са получили финансиране но не са отчели нито един лев по проектите си", обясни Пенев. По думите му още тогава посъветвал правният отдел да заведе дела срещу тях и общината да си получи парите обратно.

Шефът на комисия „Култура" Панко Анчев обаче опонирал, че подобни действия ще обидят творците. „В последствие направихме поредица от срещи с тях, всеки да си каже кой от какво има нужда и малко по-късно седнах и изготвих проектонаредба", разказа Пенев. Той припомни и за конфликт между комисията по култура и ресорната дирекция. Така се стигнало до написването на още две проектонаредби - Една от Панко Анчев и една от администрацията. Наредбата на Анчев била гледана и приета от комисията по култура.

На сесия на Общинския съвет обаче не получила одобрение, защото не е разглеждана от правната комисия. Затова и била върната. Междувременно се оказало, че творческите проекти се финансират по наредбата на администрацията. Тя била влязла в сила със заповед на кмета, макар и без одобрението на Общинския съвет. В крайна сметка съветниците поискаха информация от правната дирекция по какъв критерий се дават парите за творчески проекти, след като няма приета нормативна уредба, на базата на която да се отпускат пари.

Още една наредба разисква правната комисия на вчерашното си заседание. Бяха одобрени промени в наредбата за финансиране на проекти на неправителствените организации от общинския бюджет. Нормативният акт бе разгледан отново, тъй като е претърпял някои корекции. Новост е, че при подаването на документите вече ще се изисква декларация за липса на парични задължения към държавата и общината. Освен това ще се търсят и препоръки от институции и организации, гарантиращи осъществяването на проекта, както и декларация за партньорство, ако има такова.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: