Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фирма фантом завлича фризьори
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 25.06.2009Коментари (0)1440
Всяка десета диплома или удостоверение за фризьор, издадено във Варна, е менте. Пробойни в законодателството позволяват на знайни и незнайни центрове за обучение, които нямат собствена база и инструктори, да раздават цветни кетапи на мераклиите за нова професия. Някои от тези организации дори не фигурират в търговския регистър, но се самотитулуват за учебни центрове.

Такъв е и случаят с 30-годишната варненка Весела Петкова. "Записах се на курс по фризьорство в края на миналата година към учебен център "Европа" ООД - Варна. Платих 160 лева за обучение от 450 часа. На практика взехме не повече от 50 часа", разказва разочарованата млада жена.

Миналата година тя решила да изучи занаята и се свързала с фирмата по обява в местен вестник. От "Европа" ООД обещали да й осигурят материали и манекени за обучение, дори й позволили да плати таксата на две вноски.
Действителността обаче се оказала не толкова розова.

Срещу платените такси не се издава касов бон, а разписка. "Провеждахме практиката в салон до пазар "Чаталджа". Оказа се, че трябва сами да си водим манекени, а си бяхме платили да ни бъдат осигурени предварително. Аз и другите курсистки се учехме една на друга. Когато в салона влезеше клиент, трябваше да прекратим занятията, за които ни бяха взели парите", възмущава се Весела. Момичетата били принудени да си плащат втори път за консумативи - прахчета за боядисване, пяна и др. Курсовете водели фризьорките в салона, които впоследствие били и изпитващи.
"Разбрах за шашмата, едва след като тръгнах да си търся работа. Оказа се, че
сертификатът ми не е валиден. На практика не представлява нищо", ядосва се Весела. Наскоро нейни познати също получили подобни удостоверения и дори инвестирали спестяванията си в собствен салон. Две седмици, след като започнали да приемат първите клиенти, разбрали, че неволно са попаднали в сивия бизнес и затворили салона.


Върху тапията на Весела се кипри печат на фирма "Европа" ООД - Варна. Проверка в информационната система "Дакси" показа, че в търговския регистър няма такова дружество.
"Въпросната "Европа" ООД не фигурира в регистрите на Националната агенция за професионално образование (НАПОО). Ако издаваните сертификати не носят логото на НАПОО, не може да имаме претенции към тази или друга организация.

В закона съществува пробойна - на практика всеки може да отпечата на лист хартия "Сертификат за фризьор" или за друга професия и да го продаде. Друг е въпросът, че подобни "документи" нямат никаква стойност, освен цената, платена от гражданите за курса", коментираха по случая експерти от НАПОО.
"Всяка седмица получаваме оплаквания от хора, които са платили за обучението си, а в замяна са получили цветен лист хартия. На практика държавата не контролира тези процеси. Няма и как това да стане - Министерството на образованието ползва наредби, действащи отпреди 30-40 години", обясни председателят на Регионалната занаятчийска камара във Варна Венцислав Атанасов. При тях фризьорите се обучават в занаятчийски предприятия. Към момента във Варна легално работят над 3000 регистрирани занаятчии от различни сфери на икономиката.
Само за миналата година РЗК в морската столица със съдействието на местната прокуратура и областната администрация е издала над 260 констативни протокола на занаятчийски обекти, в които работят хора без надлежните документи за придобита специалност. Дори са заведени и няколко дела. "Това е сивият бизнес - затворим един гаражен салон, след седмица същите хора се появяват на друго място", коментира Атанасов.

Според Закона за занаятите фризьорите трябва да имат поне свидетелство за калфа, за да могат да практикуват легално професията. Претендиращият за учебен център "Европа" ООД обаче не фигурира и в регистрите на РЗК - Варна.
"Има дублаж на имената. Не става въпрос за училища "Европа" ООД, чиято марка е защитена от закона. Това е злоупотреба с нашето име - Център за професионално обучение "Европа" ООД, ядосва се изпълнителният директор на популярната образователна верига във Варна Владислав Стоянов.


От фризьорския салон на "Чаталджа" не отричат, че при тях се водят обучения. "Ние не организираме курсовете, само предоставяме базата си", казаха служителките от салона.
"Не издаваме дипломи, а само удостоверения. Фирмата ни е в процес на лицензиране от НАПОО. След като се лицензираме, ще издадем и дипломи на курсистите, получили от нас удостоверения", коментира накратко управителката на "Европа" ООД, след като "Морски Труд" успя да я издири с големи усилия. Дамата, която се представи само с малкото си име - Виолета, обаче така и не обясни в какъв по-точно процес на сертификация са, след като според "Дакси", "Европа" ООД не фигурира в търговския регистър.


За разкош Весела и другите момичета са получили препоръки на английски език от Company Europe. Посоченият телефон за връзка е невалиден. Върху изпълненият с правописни и граматически грешки лист е написано, че курсистките са имали стаж във варненския хотел "Интернационал" от 14 септември до 7 декември 2008 г.
"Такива курсове при нас не са провеждани. Не сме чували нито за "Европа" ООД, нито за госпожа Виолета", категорични бяха от управата на хотела.

Източник: в. "Морски Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Първа лига сезон 2024/25
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: