Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фирма спира градежа на Онкодиспансера
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 30.07.2008Коментари (0)757
75 000 лв. на месец пропуска да оползотвори Онкодиспансерът във Варна, докато строителна фирма обжалва конкурса за новото крило на стационара в "Аспарухово". Благословията на Общинския съвет да се тегли кредит от 1,5 млн. лв. е дадена още преди година и половина. Обявена е обществена поръчка за изграждане на базата на площ от 1500 кв. м за 2 млн. лв. без ДДС. Половин милион са заделените от здравното заведение средства, с които се опитва да надбяга инфлацията отпреди година и половина. Това каза шефът на диспансера д-р Господин Игнатов.

Две фирми подадоха документи за участие в конкурса, който се проведе преди 3 месеца. 11-членна комисия с представители на общината, Общинския съвет и диспансера единодушно предпочете офертата на единия кандидат. Нейните плюсове са обещанието да приключи строежа за по-кратък срок, при това на по-ниска стойност. В същото време загубилата фирма започна обжалване на процедурата. "Преди да бъде обявен конкурсът извиках ръководителите на двете фирми-кандидати за изпълнители на заданието и ги помолих, която и да спечели, другата да не обжалва. Мотивът ми е, че строим болница, а не хотел и времето ни е ценно", каза управителят на здравното заведение д-р Господин Игнатов.

Преди два месеца здравното заведение тегли кредит при изгодни условия за старта на строежа, като се надява да няма обжалване. Загубилата конкурса фирма обаче пуска на два пъти жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с искане да се спре процесът по сключване на договор. На 18 юни за пръв път КЗК се произнася, че не допуска временната мярка за спиране на процедурата по обществената поръчка за строителството на втора база към Онкодиспансера в "Аспарухово". На 22 юли искането пак е отхвърлено като неоснователно, каза д-р Игнатов. Това обаче не е достатъчно и ищецът завежда дело във Върховния административен съд. Законовият срок за произнасянето на ВАС е до 7 август.

От здравното заведение се надяват съдът да се произнесе преди лятната ваканция. Защото през това време не могат да започнат дори да подготвят площадката за строеж. Бави се въвеждането в експлоатация на 20 легла за палиативни грижи - хората в най-тежката фаза на болестта, както и 30 легла за пациенти на химиотерапия. "През това време изтича едногодишният гратисен безлихвен период, който ни е даден от банката. Да не говорим, че раково болните се нуждаят от тази база", категоричен бе д-р Игнатов. Ако решението на ВАС се проточи до септември, ще минат цели четири месеца, през които се губят по 75 000 лв. в бъдеще време от пропуснати ползи. И на практика в няма полезен ход, допълни шефът на Онкото.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Бюджет 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: