Фирми от ЕС искат да вземат на концесия порта

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:11 / 08.08.2011
822
"При всички случаи, щом сме готови с концесионния анализ за пристанище Варна, ще го обсъдим в максимално широк кръг - коментира във Варна вчера министърът на транспорта Ивайло Московски. - Хората няма смисъл да се притесняват. Успешно завърши концесионирането на терминала в Бургас. Там дори става въпрос за допълнително отваряне на работни места."

Що се отнася до инвеститорите, той не се ангажира с имена на компании и държави. "Разговарям с посланици от ЕС и чрез тях получаваме сериозни сигнали за инвеститорски интерес. Същото важи и за заводите в Девня. Предстои да разберем в какви параметри ще се работи, а концесионният анализ ще подскаже какъв да бъде най-правилният подход и колко фирми да допуснем", изтъкна министърът. Анализът за порта трябва да бъде готов до 2-3 месеца.

Иначе според него за ремонт на втори пирс на фериботния комплекс може да се говори само като на етап от изготвянето на проект и документация.

"С пари от оперативната програма можем да рехабилитираме и ремонтираме кейови стени и инфраструктура, която си остава собственост на държавата. Всичко друго остава в обхвата на концесията и нямаме право там да инвестираме европейски средства. Като стане ясен анализът, вече можем да говорим конкретно", каза още министър Ивайло Московски.

"Няма да се вади миноритарен дял от "Български пощи". Консултанска компания подготви анализ и доклад, а идеята на министерството е да се намери инвеститор. Част от реформите ще бъде да се възложат на пощите допълнителни услуги (както е в цял свят), за да се подобри финансовото им състояние, което сега е много тежко. Ние сме на едно от последните места в това отношение", добави той и разкри, че няма проблеми с горивата заради лицензите на "ЛУКойл Нефтохим".

"Моментно напрежение възникна, защото трябваше да реагираме за ден-два. Сега всичко е наред", завърши Ивайло Московски.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).