Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Франция поиска ареста на втори варненец
Автор: Екип Varna24.bg 14:39 / 04.10.2013Коментари (0)788
©
С ЕЗА, издадена от Окръжния съд в Монпелие, Франция поиска от Варненския окръжен съд (ВОС) ареста и екстрадицията на още един варненец, за да го разследва за участие в разкритата престъпна група, източвала чрез скимиращи устройства информация за чужди банкови карти на територията на няколко държави. На това основание днес Окръжният съд във Варна определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" за Кристиян К., обявен от френските власти за международно издирване, заради участието му в разбитата престъпна схема за измама, фалшифициране на платежни средства и използването им в различни части на Франция и на територията на други държави. 22 годишният младеж е уличен, че е част от групата, която се разследва от началото на миналата година. Заради принадлежността към същата престъпна дейност, вчера ВОС, отново по искане на властите в Монпелие задържа под стража 37 год. Николай Тод.

Пресслужбата на съда припомня, че според ЕЗА и заключенията на компетентните френски власти, българите са поставяли скимиращи устройства на банкомати по големи търговски обекти в различни градове на Франция. Щетите от посегателствата на групата може да достигнат 100 000 евро. Близо 500 са конфискуваните пластики, върху които е била презаписана изтеглената чрез скимиращи устройства банкова информация. Членовете на групата са теглили пари от чужди банкови карти във Франция, в Канада, България, Доминиканската република и в Перу. От началото на тази година в предварителния арест във Франция и с повдигнати обвинение са няколко наши сънародници. Френските власти настояват да разпитат и Кристиян, за да определят неговата роля в престъпната мрежа.

ВОС прецени, че всички реквизити на ЕЗА от Франция са съобразени със ЗЕЕЗА. Кристиян ще бъде разследван за 6 престъпления, които според френските закони са: мошеничество и опит за такова в организирана престъпна група, източване на информация от платежни инструменти, незаконно преправяне на банкови карти и използването им. Тези престъпления се наказват както във Франция, така и в България. В следващите 7 дни ВОС ще насрочи друго съдебно заседание, за да разгледа по същество искането на френските власти за предаването на младия варненец, за да бъде разследван във френската държава.

Кристиян може да обжалва първоначалния си арест пред Варненския апелативен съд на 8 октомври 2013 година от 10,00 часа.

В друго съдебно заседание състав на Варненския окръжен съд реши да предаде на компетентните съдебни власти във Франция, задържаният вчера Николай Тод., разследван за участие в същата престъпна мрежа. ВОС поиска и получи днес от Франция всички законови гаранции, че ако варненецът бъде съден ще има право на справедлив процес, а ако получи присъда, може да я изтърпи в родината си. Освен тези гаранции, съдът се съобрази и с обстоятелството, че спрямо 37 годишния мъж в България няма образувани или висящи досъдебни производства.

Решението Николай да бъде екстрадиран във Франция, съдът обоснова и с факта, че престъпна дейност като участие в организирана група за незаконно придобиване на информация за платежни средства, подправяне на банкови карти и използването на фалшиви такива са престъпления, които се наказват във всяка държава на ЕС. Варненският съд не коментира твърденията на защитата на Николай, че обвиненията спрямо него са по-леки и по-скоро в помагачество за престъпления. Това са въпроси по съществото на делото, които ще бъдат разгледани от френския съд. ВОС записа в своето решение и специално указание, с което се дава възможност на Николай да използва медицински уред, който му позволява да преодолява хроничен здравословен проблем

Николай Тод., може да обжалва решението, с което се допуска неговата екстрадиция във Франция пред Варненския апелативен съд в 5 дневен срок.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: