В бранша няма заплата под 700 лв., но и това възнаграждение не стига на младите, оплака се Лефтеров. По думите му, след като натрупат малко опит, повечето начинаещи готвачи бягат в чужбина или на круизните кораби.
Според Лефтеров твърдението на председателя на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов, че 90% от ресторантските работници по морето са неквалифицирани, са крайно неверни. Независимо от недостига на кадри в кухнята, без кетап не се допуска да работи никой, категоричен е Лефтеров. Той добави, че и в момента практиката и изискванията са такива и че няма да има много смисъл това допълнително да се регламентира, както смятат да правят от БАБХ.
Без първоначален поне 3-месечен курс не можеш да работиш в кухня. От там нататък ти трябват много години специализация, коментира браншовикът. Той заключи, че все пак в професията дипломата не е от толкова голямо значение, колкото опитът и специализацията. "Готвачът може и със средно образование да е, и пак да е майстор", смята Лефтеров.
Източник: в. "Народно дело"