Гласят рибарски порт до новия терминал

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:38 / 08.12.2008
920
Регионалното подразделение на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА) прави проучвания дали част от терена на старото строително сметище в "Максуда" няма да е пригодна за изграждане и на рибарско пристанище. Това каза за "Позвънете Новини" началникът на ведомството Бейхан Хасанов. Той посочи, че теренът се разглежда като алтернативен вариант, в случай че ведомството не успее да се пребори за ново място на ликвидираното дружество "Управление и поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата" (УПМКАП). За него обаче Министерството на транспорта вече обяви твърдото си намерение да изгради дълбоководен контейнерен терминал. Това би могло да заличи предвижданията и за рибарско пристанище. Според Хасанов, окончателно решение все още няма. Той посочи, че за нуждите на рибарите са необходими около 50 метра крайбрежна ивица и допълнително терен от 2 дка, където да се разположат съоръженията.

Според слухове обаче заради пропуски в нормативната уредба Варна може и да не се класира за усвояването на приблизително 4 млн. евро за изграждането на модерен рибарски порт.

Официално Министерството на транспорта прехвърли уреждането му на Министерсттвото на земеделието и храните, под чието разпореждане се намира и ИАРА. Най-малко 5-6 лодкостоянки трябва да бъдат обособени по варненското крайбрежие, каза още Хасанов. Узаконяването им вече ще е възможно след направените промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, където понятието лодкостоянка получи правната си легализация. Трябва да се узаконят сега съществуващите лодкостояки, смята Хасанов.

Изпълнителният директор на агенцията "Рибарсто и аквакултури" е подписал в четвъртък заповедите за официалното отваряне на две от мерките по оперативна програма "Рибарство" (2007-2013 г.). От понеделник в местния клон на ведомството ще се даде възможност на кандидатите да получат разяснения и насоки, преди да започне официалното приемане на документите. То пък е предвидено да стартира в предпоследната седмица на годината. С това ще бъде даден практически старт и на последната от оперативните програми, макар и с няколкомесечно закъснение.

Първите две мерки от програмата, по която ще се набират проекти, са насочени към стимулиране инвестициите на риболовните кораби и тези в аквакултурите.

Заповедите бяха оповестени официално от директора на ИАРА - Варна, Бейхан Хасанов на празника на рибарите 6 декември.

Източник: в. "Позвънете Новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).