Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Гласят рибарски порт до новия терминал
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 08.12.2008Коментари (0)920
Регионалното подразделение на Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА) прави проучвания дали част от терена на старото строително сметище в "Максуда" няма да е пригодна за изграждане и на рибарско пристанище. Това каза за "Позвънете Новини" началникът на ведомството Бейхан Хасанов. Той посочи, че теренът се разглежда като алтернативен вариант, в случай че ведомството не успее да се пребори за ново място на ликвидираното дружество "Управление и поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата" (УПМКАП). За него обаче Министерството на транспорта вече обяви твърдото си намерение да изгради дълбоководен контейнерен терминал. Това би могло да заличи предвижданията и за рибарско пристанище. Според Хасанов, окончателно решение все още няма. Той посочи, че за нуждите на рибарите са необходими около 50 метра крайбрежна ивица и допълнително терен от 2 дка, където да се разположат съоръженията.

Според слухове обаче заради пропуски в нормативната уредба Варна може и да не се класира за усвояването на приблизително 4 млн. евро за изграждането на модерен рибарски порт.

Официално Министерството на транспорта прехвърли уреждането му на Министерсттвото на земеделието и храните, под чието разпореждане се намира и ИАРА. Най-малко 5-6 лодкостоянки трябва да бъдат обособени по варненското крайбрежие, каза още Хасанов. Узаконяването им вече ще е възможно след направените промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, където понятието лодкостоянка получи правната си легализация. Трябва да се узаконят сега съществуващите лодкостояки, смята Хасанов.

Изпълнителният директор на агенцията "Рибарсто и аквакултури" е подписал в четвъртък заповедите за официалното отваряне на две от мерките по оперативна програма "Рибарство" (2007-2013 г.). От понеделник в местния клон на ведомството ще се даде възможност на кандидатите да получат разяснения и насоки, преди да започне официалното приемане на документите. То пък е предвидено да стартира в предпоследната седмица на годината. С това ще бъде даден практически старт и на последната от оперативните програми, макар и с няколкомесечно закъснение.

Първите две мерки от програмата, по която ще се набират проекти, са насочени към стимулиране инвестициите на риболовните кораби и тези в аквакултурите.

Заповедите бяха оповестени официално от директора на ИАРА - Варна, Бейхан Хасанов на празника на рибарите 6 декември.

Източник: в. "Позвънете Новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: