Глобиха кмета заради общински кредит от 30 милиона лева

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:34 / 15.09.2012
809
3300 лева глоба отнесе градоначалникът на Варна Кирил Йорданов. Санкцията е наложена от Държавната агенция за финансова инспекция заради обществена поръчка, с която през 2007 г. е възложено на консорциум между "Уникредит Булбанк" и "Централна кооперативна банка" да отпусне 30 млн. лв. кредит на общината. 1000 лв. са заради приложен към договора погасителен план, различен от този, с който консорциумът печели търга.

Следват още две глоби със същия размер - от банките не е изискан документ, че са платежоспособни. Договорът е подписан от кмета, преди да изтече едномесечният срок за обжалване, следват още 300 лв. Висшият апелативен съд редуцира глобата до 1200 лв. Заемът е за 12 години с 11% лихва. Държавната агенция е открила и нарушения при търговете и изпълнението на проекти по ОП "Регионално развитие" и "Административен капацитет". Обикновено това са нарушени условия за възлагане и провеждане на конкурса, прилагане на неизвестни критерии.

Акт за административно нарушение получи и началникът на общинска дирекция "Бюджет и финанси" Юлия Качкова. Актът е заради платени 90 хил. лв., при неясни критерии за избор на хотел за нощувка на чиновници.

Държавната агенция ще гледа под лупа и мегадоговора на община Варна за 300 млн. лв., предвидени за нова и поддръжка на вече изградена инфраструктура по райони. 120 млн. лв. ще получат "Инжстройинженеринг" и обединение "Зебра" за поддръжка съответно на районите "Владиславово" и "Аспарухово". За останалите квартали все още няма решение. Интересното при поръчката е, че община Варна не разполага с 300 млн. лв. - сумата ще се изплаща на траншове, когато има пари в бюджета. Така фирмите получават дългогодишен абонамент за градската хазна.

Източник: в. "Строителство имоти"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Е...
С три вида наркотици хванаха 39-годишен мъж да шофира из улиците ...
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове
Фестивалът "Рицари в музея" във Варна приключва днес
Няколко сгради във Варна ще светнат в зелено на Европейския ден н...
Кметът на Варна: Знам, че това ще създаде известно неудобство и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).