През миналата година е съставен акт от 5000 лв. на прекупвач, който решил да направи далавера с петнадесетина заклани агнета, които носел за продажба във Варна, където търсенето е голямо. Обикновено месото, което е без документи за произход, се пласира в малките магазинчета. Тактиката на матрапазите била от години една и съща. "Изкупуват животните от стопаните, заколват ги на някоя поляна и готово за продажба, транспортират месото в багажниците на личните си автомобили. Няма документ за произход, няма изследвания, няма сертификати", допълни д-р Киров. Същият прекупвач ден по-късно бил изловен отново с пратка от 4-5 готови за пласиране на черния пазар агнета. В такива случаи месото се конфискува и се изгаря. Специалистите съветват, когато се купува месо, да се следи за специфичните щемпели и печати по него.
Ветеринарните лекари са категорични, че купените на свободна продажба от пазара домашни яйца с нерегламентиран произход могат да докарат опасна токсикоинфекция, каквато е салмонелата.
Източник: в. "Позвънете новини"