Глобяват солено работодатели, които експлоатират деца

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:01 / 29.05.2009
492
С 10 хиляди лева ще бъдат глобявани работодатели, които не осигуряват безопасни условия на труд на деца под 18 години. Това заяви директорът на Инспекцията по труда във Варна инж. Иван Иванов.

При повторно нарушение глобата е 20 хиляди лева, или отнемане на разрешителното за работа. 4 пъти е спаднал броят на подадените заявления за наемане на непълнолетни лица в сравнение с миналата година, посочи Иванов. До момента 34 работодатели са изявили желание да наемат деца на работа само в сферата на туризма. През 2008-ма те са били 130 и са обхващали и други сектори. За да започне работа непълнолетно лице, освен комплект от документи, изготвени от работодателя, е необходима и писмена декларация от родителя. За деца под 15 години се изисква съгласие от настойника за сключването на трудов договор.

Инспекцията по труда може да отнеме издадено разрешение за постъпване на работа на дете, ако установи, че не са му осигурени необходимите условия на труд. Такива са например то да не работи през нощта, при по-висока от 28 градуса на открито, или повече от 7 часа дневно. При децата под 15 години работният ден не бива да е по-дълъг от 4 часа.

За ограничаване на нарушенията на трудовото законодателство, допускани при наемане на работници за осъществяване на селскостопанска дейност със сезонен характер, вече са започнали проверки на земеделски производители, наемащи работна ръка, съобщи още Иванов. От 15-ти май, когато е стартирала кампанията, досега са инспектирани 5 работодатели. Констатирани са 133 нарушения и са съставени 5 акта.

В Областната дирекция "Земеделие и гори" са регистрирани 1200 земеделски производители. 80 процента от тях са физически лица. Останалите са крупни работодатели, върху които ще се съсредоточат проверките на Инспекцията по труда.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).