Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Голям производител на вафли във Варна фалира
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 09.04.2011Коментари (0)3010
Голям производител на вафли и локум от Варна е фалирал. Това каза Иво Бонев председател на Съюза на хлебарите и сладкарите във Варна. Бонев уточни, че този производител, който е бил на пазара близо 10 години и е имал около 55 работници, е прекратил дейност като основната причина е кризата, конкуренцията в бранша и невзимане на време на парите си. "Това е поредният фалит", добави Бонев. Той коментира, че този производител е бил много стриктно проверяван от Агенцията за безопасност на храните, като това също е изиграло някаква роля в затварянето на микропредприятието. По отношение на проверките, Иво Бонев посочи, че до 15 юни производителите трябва да се пререгистрират в агенцията, а за търговците този срок е 15 септември. Специалистът коментира, че производителите във Варна област са близо 500 като посочи, че само през последната седмица има два новооткрити обекта - ситничарски работилници. Според него има някаква тенденция в последните месеци много от производителите да се пренасочват в отварянето на нови обекти, като според Бонев градът вече е пренаситен от фурни и производители. От понеделник обаче започват масови проверки от страна на агенцията. Според Бонев поне 20 или 25% от производителите няма да издържат и ще бъдат затворени. Що се отнася до търговските обекти, които трябва да бъдат проверени от агенцията е повече от 10 000. Според Бонев задачата на експертите е изключително трудна предвид огромния брой на обектите, които трябва да проверят и които трябва да се пререгистрират. Ако обектите отговарят на изискванията на закона ще бъдат пререгистрирани веднага, след като отговорят на 19-те въпроса, които са в специален въпросник и ще бъдат подавани към управителите или собствениците на обектите. Ако обаче даденият търговски обект не отговаря на изискванията според закона и не отстранят тези нарушения в определения срок, то те ще бъдат затваряни до изпълнение на предписанието. "Това, което нас ни притесни е, че изискванията са действително огромни", коментира Иво Бонев и посочи, че чувствително надвишават изискванията, които са въведение в ЕС. Според него малките фирми нямат ресурса на по-големите обекти и е възможно те да бъдат затворени, защото изискванията са едни и същи за всички. Той добави, че в условията на огромна конкуренция и тежка зима тези изисквания са действително много тежки и едва ли всички производители ще издържат. 330 000 козунака консумират варненци по Великден, каза още Иво Бонев. Той добави, че и тази година най-много козунаци предстои да бъдат продадени през петък и събота. Бонев изрази притеснение, че и тази година обаче пазарът в града ще бъде залят от козунаци, които ще бъдат направени от т.нар. козуначен микс, в който се добавя само мая, брашно и мазнина. Самият микс представлява заготовка за козунаци. По този начин т.нар. козунак, който според производителя е най-обикновен кекс, отново ще подбива цената на качествените продукти. Той обясни, че този вид продукция е много евтина, а освен това се прави в заводски количества. "Истинският козунак се прави от кокоши яйца, качествено брашно, мляко и т.н", посочи още специалистът. Цената, на която пък трябва да се продава качественият продукт в търговската верига за 400 гр. козунак, започва от 2,50 и трябва да достигне до около 3,50 ако бъде с пълнеж - стафиди, бадеми, шоколад, локум. Големите козунаци пък се трябва да се продават от 4,50 до 6 лева. Той уточни, че това са ориентировъчни цени, като заяви, че има около 10% покачване на цените, което е абсолютно обосновано предвид повишаване цените на стоките, горивата и труда. "Тази година обаче ще има инвазия на евтините козунаци, тъй като тук имаме едно ниско платежоспособно търсене и от друга страна натиск от страна на големите търговски вериги", подчерта Бонев и заяви, че този натиск вече прилича на рекет.

Иво Бонев посочи, че все пак в малките фурни козунакът, който се прави, действително е качествен и варненци все още оценяват този факт и това си личи по огромните опашки, които на всеки Великден се извиват пред фурните. Той коментира, че козунак с трайност 6 месеца е всичко друго, но не и козунак. Според хлебари хубавият козунак е на "конци" и е леко лепкав. Ако структурата му е гладка и се рони, значи великденският хляб е направен от миксове - прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти. Козунакът, който не съдържа консерванти, има трайност три-четири дни при нормална температура от 18 градуса.

Източник: агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: