Горски стават пожарникари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:18 / 19.06.2009
604
Служители на Регионалната дирекция по горите във Варна ще изпълняват функцията на пожарникари при необходимост. Това съобщи зам.-директорът на ведомството Стоян Саров. За целта от Агенцията по горите всеки момент трябва да изпратят три нови лекотоварни автомобила - пикапи, на които италианска фирма допълнително е монтирала помпи и цистерни за вода. Високопроходимите коли ще се ползват при възникване на горски пожари, в места недостъпни за оригиналните огнеборчески возила.

Трите модифицирани противопожарни пикапа ще се обслужват от специално обучени служители на местната дирекция по горите. По думите на Саров, се предвиждат около пет души за една кола. Подготовката на 15 -те горски вече е стартирала. "За тях са осигурени и облекла, които имаме за противопожарна дейност", уточни зам.- директорът на ведомството. По думите му, горските служители по закон нямат право да влизат в директното гасене на огъня, защото това е вменено на пожарната. Алтернативните огнеборци ще изпълняват ролята на подкрепящи екипи в тежки случаи на пожари.

За служителите от горската пожарна команда не се предвиждат по-високи заплати. На тях обаче им е направена застраховка "живот". "Надяваме се заплатите им да се вдигнат във времето", коментира Саров. Той обясни, че алтернативната пожарна команда на местното горско, при необходимост ще помага и на съседни дирекции. "Очаква се и колегите да се сдобият с техника и в последствие, ако се наложи, пък те ще помагат на нас", обясни зам.-шефът на Горското. По думите му, начинанието е част от противопожарните планове на ведомството.

По време на големия пожар в околията на Варна, който се разрази в началото на седмицата, алтернативните огнеборци не можаха да се включат, защото точно по това време бяха изпратени на обучението, посочи шефът на Регионалната дирекция по горите Емануил Димитров. Според него, когато подготовката им приключи и модифицираните пожарни автомобили бъдат пратени, ще се използват точно в подобни случаи. С наличието им ще се избегнат, забавяния при гасенето, както миналата седмица в Игнатиево. Тогава кола на варненската пожарна не можа да премине по много тесен път и се наложи да бъде отсечено близкото дърво.

Източник: "Позвънете"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).