Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Горски стават пожарникари
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 19.06.2009Коментари (0)604
© Varna24.bg
Служители на Регионалната дирекция по горите във Варна ще изпълняват функцията на пожарникари при необходимост. Това съобщи зам.-директорът на ведомството Стоян Саров. За целта от Агенцията по горите всеки момент трябва да изпратят три нови лекотоварни автомобила - пикапи, на които италианска фирма допълнително е монтирала помпи и цистерни за вода. Високопроходимите коли ще се ползват при възникване на горски пожари, в места недостъпни за оригиналните огнеборчески возила.

Трите модифицирани противопожарни пикапа ще се обслужват от специално обучени служители на местната дирекция по горите. По думите на Саров, се предвиждат около пет души за една кола. Подготовката на 15 -те горски вече е стартирала. "За тях са осигурени и облекла, които имаме за противопожарна дейност", уточни зам.- директорът на ведомството. По думите му, горските служители по закон нямат право да влизат в директното гасене на огъня, защото това е вменено на пожарната. Алтернативните огнеборци ще изпълняват ролята на подкрепящи екипи в тежки случаи на пожари.

За служителите от горската пожарна команда не се предвиждат по-високи заплати. На тях обаче им е направена застраховка "живот". "Надяваме се заплатите им да се вдигнат във времето", коментира Саров. Той обясни, че алтернативната пожарна команда на местното горско, при необходимост ще помага и на съседни дирекции. "Очаква се и колегите да се сдобият с техника и в последствие, ако се наложи, пък те ще помагат на нас", обясни зам.-шефът на Горското. По думите му, начинанието е част от противопожарните планове на ведомството.

По време на големия пожар в околията на Варна, който се разрази в началото на седмицата, алтернативните огнеборци не можаха да се включат, защото точно по това време бяха изпратени на обучението, посочи шефът на Регионалната дирекция по горите Емануил Димитров. Според него, когато подготовката им приключи и модифицираните пожарни автомобили бъдат пратени, ще се използват точно в подобни случаи. С наличието им ще се избегнат, забавяния при гасенето, както миналата седмица в Игнатиево. Тогава кола на варненската пожарна не можа да премине по много тесен път и се наложи да бъде отсечено близкото дърво.

Източник: "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Хороскоп за деня
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (620) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: