Готови са първите подемни платформи за достъпна среда за хора с увреждания в обществени сгради

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:22 / 24.06.2009
1009
Утре, 25 юни 2009 г., в 14:30 часа министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Калю Донев ще открият новоизградената подемна платформа в сградата на университета. На събитието ще присъства и студентката Христина Йорданова, която е втори курс „Туризъм" в университета. Тя е един от най-заинтересованите хора от този проект, тъй като е човек с увреждане и новото съоръжение ще улесни достъпа й до сградата.

Поставянето на платформата е финансирано по програмата на МДААР за осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания в обществените сгради. До момента в тази програма са включени 19 сгради в цялата страна, в които се поставят общо 36 подемни платформи.
Във Варна ще бъдат открити официално още две такива съоръжения - в сградата на Държавния куклен театър на 26 юни 2009 г. (петък) в 9:00 часа и в сградата на Областна администрация Варна - на 29 юни 2009 г. (понеделник) в 9:30 часа.
Във Варна включените сгради са 10 - освен Икономическия университет, Областната администрация и Държавния куклен тетър, до края на юли платформи ще имат Висшето венноморско училище, Медицинския университет, Техническия университет, Дирекция „Социално подпомагане", Регионалната инспекция по образование, РИОКОЗ, Парк-музей „Владислав Варненчик". Тези сгради бяха избрани след консултация с ръководствата на администрациите и с организации на и за хора с увреждания. Те посочиха най-важните сгради в града, които с приоритет трябва да бъдат адаптирани.
Освен варненските съоръжения за достъпност, в програмата на МДААР са включени още 9 сгради в други градове - това са областните администрации във Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Пазарджик, Добрич, Пловдив, Русе, Монтана и Враца.

Изпълнител на дейностите по доставка и монтаж на подемните платформи е „Лифтком" ООД - фирмата, която в края на миналата година спечели обявената от МДААР обществена поръчка и с която министерството сключи рамково споразумение.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).