Готвят изследване за статистика на оралните заболявания при децата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:15 / 21.04.2010
730
Епидемиологично изследване за оралните заболявания при децата ще стартира до две седмици, съобщи д-р Борислав Даковски, който е регионален координатор на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Идеята е да се добие представа за зъбния статус на подрастващите. Инциативата ще обхване 28-те областни центъра в страната, сред които е и Варна. От областите ще се включат по 720 деца. Те ще бъдат избрани на случаен принцип, каза още д-р Даковски.

Изследването е част от Националната програма на Министерството на здравеопазването за профилактика на оралните заболявания при децата. Тя стартира през миналата година и трябва да продължи до 2014 година. Програмата е в начална фаза, има одобрена стратегия, но конкретните стъпки все още не са започнали да се извършват, уточни стоматологът. Той допълни, че по-сериозни действия ще се предприемат, след като се направи ситуационен анализ и се установи състоянието на децата в цялата страна.

Програмата си поставя краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Идеята на всички тях е да се постигне значително ограничаване в броя на кариеси при лицата до 18-годишна възраст и да се стимулира създаването на програми на регионално ниво.

Това е първата национална програма от десетки години насам, която ще тръгне в България, посочи д-р Даковски. Много е важно да се предприемат навременни действия за предодвратяване появата на кариеси или за тяхното лечение. При нелекуване се стига до загуба на зъби и невъзможност за хранене.

Липсата на профилактични прегледи е само една част от причините за кариеси при децата, а и не само, посочи д-р Даковски. Той уточни, че прегледите имат за цел да ни ориентират за това какво се случва, но чрез тях не се извършва превенция. Важно е да има мотивация на децата и родителите за поддържане на орална хигиена, заяви стоматологът. Той посочи, че има много профилактични процедури, които могат да се извършват , за да се предотврати появата на кариеси. Такива са например правилното хранене, флуаризацията и филанизирането на новопробили зъби.

Всички тези превантивни мерки са част от Националната програма. По въпроса за флуорното мляко в детските градини д-р Даковски изказва подкрепа. "Учените са доказали, че това е нещо, което помага и няма причина да се съмняваме."

Освен Националната програма Община Варна смята да инциира собствена програма за орално здраве, посочи стоматологът. Той допълни, че нейната подготовка е в начален етап, но се очаква скоро да има резултати. Освен това във варненски училища има разкрити 4 зъболекарски кабинета, където могат да се извършват профилактични прегледи. Те функционират от две години, каза още Даковски.

Има и кампании, инициирани от Български зъболекарски съюз и Сдружението на българските зъболекари за безплатни профилактични прегледи на детски зъби, които обхващат и Варна. Те се организират периодично през годината, посочи стоматологът. Той констатира, че за съжаление посещаемостта е доста ниска. Причината за това е липсата на мотивация, а тя се дължи на липсата на инфомация за проблема, смята Даковски.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).