Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Готвят проект за реставрация на Аладжа манастир
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 24.02.2011Коментари (0)869
Проект за консервация и реставрация на Аладжа манастир подготвят от Регионалния исторически музей във Варна. Това заяви доц. Валентин Плетньов директор на музей в града. Той обясни, че за Аладжа манастир се поддържа изцяло със средства на РИМ - Варна. В момента от музея подготвят проект за манастира, като документите трябва да бъдат подадени до 15 март. Проекта има за цел да подобри материалната база в Аладжа манастир и съответно да бъде по приветлив за туристите, като това е част от програмите на МРРБ. В проекта се предвижда консервация и реставрация на самите скални масиви, както и консервация и реставрация на другия обект в манастира - катакомбите.Едновременно с това се предвижда изграждане на алейна мрежа, благоустрояване на обекта с алейни мрежи до катакомбите, поставяне на допълнително осветление, подобряване на средата и допълнителни атракции. Според Валентин Плетньов все още не е изчислено точно, колко средства ще бъдат необходими за всички тези мероприятия, но по всяка вероятност става въпрос за над един милион лева. На въпрос дали Римските терми във Варна не спадат към тези национални обекти Валентин Плетньов отбеляза, че те са били предоставени за ползване от общината, която трябва да се грижи за тях. Валентин Плетньов отбеляза, че 150 000 лева са били отпуснати за спешно укрепване на термите, а на пролет ще бъдат отпуснати още 70 000 лева за консервация.

"Варненския регионален музей никога не е разчитал на средства от държавата за археологически проучвания", категоричен бе Плетньов. Той припомни, че за първи път пари са били отпуснати от министерството на финансите през миналата година, за консервация и проучване на ранносредновековния манастир в местността "Теке Каарач", като подчерта, че това е за първи път, когато са били отпуснати пари за Варна.

"Отпуснаха 30 000 лева за разкопки и 30 000 за консервация, като за тази година не се знае и да се надяваме на доброто от министерството на културата да продължат традицията поне за Теке Каарач да ни помагат", коментира още Плетньов, като подчерта, че до сега всички разкопки са били заплатени от бюджета на Регионалния исторически музей. Според Плетньов министерствата подпомагат национални обекти, като Перперикон или разкопките на Трапезица, както и разкопките в Плиска и Преслав, но тъй като винаги се е смятало, че Варна разполага със средства и всъщност пари не се отпускат.

"Всъщност много музеи копаят така без държавни средства, като например в Търговище и Русе", коментира още директора на музея в града.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: